RECEPT NONE OLGE – Bučkini polpeti

Ekola, pravijo, da kdor čaka, dočaka. V soboto se začne meteorološko poletje, kar pomeni, da so naše misli že usmerjene na konec šolskega leta, dopuste, zabave ob in v morju, poletne obleke in pa tudi odlično hrano, ki jo lahko pripravimo iz sveže pridelane zelenjave, ki smo jo vso pomlad na naših njivah in v gredicah pridno zalivali, čistili plevel in ponosno opazovali, kako bujno raste in uspeva.

Deli novico s tvojimi prijatelji

A obstaja še kaj lepšega od tega, da se na sobotno jutro z nožkom in košaro odpravimo na vrt, naberemo naše domače pridelke in iz tega pripravimo kosilo za vso družino? Kilometer nič v pravem pomenu besede! Jaz pravim, da je to zlata vredno. Med bogato izbiro poletne zelenjave pa se skrivajo tudi bučke. Lahko jih pripravimo na različne načine: tenstane, dodamo v rižote, narastke, pašte … ali pa iz njih pripravimo polpete. Bučkini polpeti, kot jih je delala tudi moja nona Olga. Pa poglejmo.

Bučkini polpeti sestavine:

–     700 gramov bučk

–     4 žlice moke

–     2 jajci

–     1 strok česna

–     večja čebula

–     100 gramov sira, ki se dobro topi

–     začimbe (sol, peteršilj, poper)

–     olje

Postopek:

Bučke najprej dobro operemo, naribamo, solimo po okusu in jih pustimo počivati, da spustijo vodo. Nato jih dobro osušimo (lahko jih tudi zavijemo v kuhinjsko krpo) in dodamo jajca, moko, sir, na drobno sesekljano čebulo in česen (najbolje, da to naredite kar v sekljalniku, da bo res na drobno) ter še ostale začimbe. Dobro premešamo. Medtem na ogenj damo ponev, v katero smo dali olje in počakamo, da se segreje. Z rokami (lahko tudi z žlico ali s servirno žlico za sladoled) oblikujemo polpete. Velikost je poljubna, odvisna od tega, koliko polpet želite narediti. Polpete položimo v vrelo olje in jih pečemo na vsaki strani toliko časa, da so lepo zapečene in zlato-rjave barve. Odlagamo jih na krožnik s papirnatimi servietami, ki vpijejo odvečno olje oziroma maščobo. Postrežemo jih lahko skupaj s solato, različnimi omakami… Moja najljubša je jogurtova omaka. Pripravimo jo iz grškega jogurta, ki mu dodamo malo soli, česna v prahu, drobno sesekljanega peteršilja, bazilike in limone (začimbe lahko prilagajate po svojem okusu, lahko dodate tudi kajenski poper za nekaj pikantnosti). Je pa to odlična jed tudi za piknike, če želite bolj zdravo različico za vaše najmlajše, pa lahko polpete pripravite tudi v pečici.

Fotografije vaših poletnih jedi mi lahko tudi tokrat pošljete na elektronski naslov manca.hribovsek@obalaplus.si. Aja, zraven pripišite še vaš predlog za recept, ki ga bomo objavili v naslednji številki.

Recept za polpetke iz čičerike