RECEPT NONE OLGE: Gratinirane kapesante v pečici

Naši nonoti so vedno govorili, da bi bilo dobro, da si vsak petek, če je le ta možnost, privoščimo nekaj morskega, saj je zadnji delovni dan v tednu znan po tem, da se takrat ne jé mesa (in ja, nekateri to prakticirajo čez vse leto, ne samo med postnim časom).

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zato so se na naših krožnikih za predjed marsikdaj znašle tudi takšne in drugačne školjke. Med mojimi najljubšimi pa bodo vedno ostale gratinirane kapesante v pečici, tudi zaradi okusa, ki spominja na dom.

 

Sestavine za 4 osebe (za predjed):

 

–     8 kapesant

–     belo vino

–     4 stroke česna

–     vejico peteršilja

–     nariban parmezan

–     olivno olje

–     drobtine

–     limona

–     začimbe (sol, poper)

–     svež kruh

Postopek:

Iz kapesant izdolbemo meso, ki ga operemo in narežemo na drobne koščke. V posebni posodi pripravimo omako, in sicer na drobno nasekljamo česen in peteršilj, dodamo olivno olje, sok limone, žlici vode, drobtine (paziti moramo, da jih dodamo ravno prav, da se omaka preveč ne zgosti), malo belega vina (najbolje če je to domača malvazija) in začimbe po okusu (kot je značilno za mediteransko kuhinjo, sta to večinoma sol in poper). Narezano meso kapesante položimo nazaj v školjke in z žlico dodajamo pripravljeno omako. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pripravljene školjke položimo na pekač. Nasvet: da se ne prevrnejo, si pomagajte s pekačem za muffine. Pekač damo v segreto pečico in pečemo 10 minut, nato na školjke dodamo nariban parmezan in pečemo še toliko časa, da se sir lepo stopi oziroma zapeče.

20240804 175248

Gratinirane kapesante postrežemo vroče. Zraven ponudimo topel kruh in kozarec belega domačega vina.

Vaše mojstrovine tudi tokrat pričakujem na že znanem e naslovu: manca.hribovsek@obalaplus.si. Dober tek!