Recept: Solata iz svežega zelja

Solata iz svežega zelja ali Krautsalat je priljubljena priloga v Nemčiji. Odlično se ujema z različnimi jedmi, zlasti z mesnimi, in je pogosto postrežena ob nedeljskem kosilu – skupaj s pečenko in praženim krompirjem ali kruhovimi cmoki.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Tradicionalno se pripravlja iz svežega belega zelja, čebule, sladkorja, kisa in kumine. Odvisno od regije lahko recept vključuje tudi dodatke, kot so koščki slanine ali žlica gorčice.

Pomembno je, da je zelje narezano na čim tanjše trakove – tako bo solata okusnejša. Če niste vešči z nožem, si lahko pomagate z ribežnikom ali sekljalnikom za zelenjavo.

Sestavine za solato iz svežega zelja:

  • 900 g svežega belega zelja

  • 70 ml zelenjavne jušne osnove

  • 4 žlice belega kisa

  • 3 čajne žličke belega sladkorja

  • 2 žlici olja

  • 2 čajni žlički soli

  • 2 čajni žlički semen kumine

  • 1 čebula

  • črni poper po želji

Priprava:

  1. Zelje operite, očistite in narežite na tanke trakove.

  2. Narezano zelje dajte v večjo posodo, dodajte sol in sladkor ter ga pustite počivati – okoli 5 do 7 minut, dokler ne postane mehko in ne spusti odvečne tekočine. To tekočino odlijte.

  3. Čebulo očistite, narežite na tanke rezine in dodajte zelju.

  4. V manjši skledi zmešajte zelenjavno jušno osnovo, olje, kis in semena kumine. Mešanico prelijte čez zelje in čebulo ter dobro premešajte.

  5. Po želji začinite s črnim poprom.

  6. Solato postavite v hladilnik za najmanj dve uri, da se dobro ohladi.

Postrezite kot prilogo k izbrani jedi. Dober tek!