Tradicionalno se pripravlja iz svežega belega zelja, čebule, sladkorja, kisa in kumine. Odvisno od regije lahko recept vključuje tudi dodatke, kot so koščki slanine ali žlica gorčice.
Pomembno je, da je zelje narezano na čim tanjše trakove – tako bo solata okusnejša. Če niste vešči z nožem, si lahko pomagate z ribežnikom ali sekljalnikom za zelenjavo.
Sestavine za solato iz svežega zelja:
-
900 g svežega belega zelja
-
70 ml zelenjavne jušne osnove
-
4 žlice belega kisa
-
3 čajne žličke belega sladkorja
-
2 žlici olja
-
2 čajni žlički soli
-
2 čajni žlički semen kumine
-
1 čebula
-
črni poper po želji
Priprava:
-
Zelje operite, očistite in narežite na tanke trakove.
-
Narezano zelje dajte v večjo posodo, dodajte sol in sladkor ter ga pustite počivati – okoli 5 do 7 minut, dokler ne postane mehko in ne spusti odvečne tekočine. To tekočino odlijte.
-
Čebulo očistite, narežite na tanke rezine in dodajte zelju.
-
V manjši skledi zmešajte zelenjavno jušno osnovo, olje, kis in semena kumine. Mešanico prelijte čez zelje in čebulo ter dobro premešajte.
-
Po želji začinite s črnim poprom.
-
Solato postavite v hladilnik za najmanj dve uri, da se dobro ohladi.
Postrezite kot prilogo k izbrani jedi. Dober tek!