Recept za 1. maj: domača lepinja

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ker se k prvomajskim čevapom, zelenjavi in ostalim dobrotam prileže svež kruh, ki ga je na dela prost dan seveda težko kjerkoli kupiti, bom danes z vami delila recept za doma pripravljene odlične lepinje, ki mi ga je sicer povedal moj brat. Hvala, Andraž!

 

Sestavine za 2 ali 3 osebe:

– 500 g moke,

– 160 ml mleka,

– 160 ml mlačne vode,

– 7 g suhega kvasa,

– 10 g sladkorja,

– 6 g soli,

– 20 ml olivnega olja,

– 20 g stopljenega masla.

 

Priprava:

V posodi zmešajte mleko, vodo, suh kvas in sladkor. Dodajte še moko, sol in dobro premešajte, da dobite homogeno zmes. Prilijte olivno olje in še enkrat zamesite. Posodo prekrijte s folijo in pustite vzhajati eno uro. Testo razdelite na šest enakih delov in vsakega posebej razvaljajte v krog. Segrejte ponev (ja, prav ste prebrali, ta kruh se peče v ponvi in ne v pečici) in testo pecita na vsaki strani toliko časa, dokler se ne napihne. Na že pečene lepinje namažite stopljeno maslo in jih še tople postrezite. Obljubim, da bodo vaši gostje navdušeni.

 

Dragi bralke in bralci, če se boste lotili priprave lepinj, jih fotografirajte, objavite v zgodbo na svojem Instagram profilu in označite obalaplus, da vidimo, kako vam je šlo. Veselimo se vaših fotografij.

 

Ob prvem maju pa ne pozabimo, za kakšen praznik pravzaprav gre in kaj v resnici praznujemo. To je mednarodni praznik dela in delavcev, ki ga praznujejo po vsem svetu. Spominjamo se leta 1886, ko so se v Chicagu dogajale krvave demonstracije. Delavci so se takrat borili za politične pravice in delavnik, kot ga poznamo še danes – osem ur na dan. Demonstracije v spomin na te dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja. Danes praznik predstavlja največje praznovanje socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja in opozarja predvsem na kratenje teh težko pridobljenih pravic.

 

Manca Hribovšek