Pokukajo v kuhinjo znanih obrazov
Ana Potočnik
Če pa kje lepo diši, diši v kuhinji naše simpatične Ane Potočnik. V Piranu viha rokave in pripravlja prave masteršefovske jedi. Lansko leto smo jo spoznali, jo vzljubili in še dandanes radi pokukamo na njen YouTube kanal Ana Loves 2 Bake, kjer nam skrbno pokaže korake do zadovoljnih brbončic.
Mlada nadobudna kuharica se je že v otroštvu spraševala, na kakšen način bo lahko izražala vse svoje navdihe, vse svoje ideje in našla se je v ustvarjanju slaščic.
»Danes vam bom predstavila svoj recept odlične sladičke, s katero boste očarali vse svoje najdražje. Ob tem pa vam toplo priporočam, da se pripravite ne lotite sami, ampak h kuhariji povabite najmlajše, ki se bodo neizmerno zabavali. Za še malo pomoči pa skočite na moj Youtube kanal, kjer si lahko že ogledate video, v katerem skupaj z mojo pomočnico Brino ustvarjava današnji recept.«
Ana obožuje otroke in je prav zato k sebi povabila Brino, mlajšo sestrico njene najboljše prijateljice Špele. »Kar hitro sem postala njena ljuba teta Ana. Rada ima, ko ji nalakiram nohte, naredim frizuro, kupim kakšno igračko. Najraje pa z mano preživlja čas v kuhinji, kjer spečeva kaj finega za vse naše najdražje.«
Ana bo vesela vsake vaše slikice sladice v kozarčku, ki ji jo lahko pošljete na njen Instagram profil ana_loves_to_bake ali na Facebook profil Ana Potočnik.
»Z Brino vam želiva veselo peko in veliko uživanja!«
ČOKOLADNI MOUSSE SESTAVINE:
– 200 g mlečne čokolade
– 100 g mleka
– 2 lista želatine
– 250 g stepene smetane
– paket vaših najljubših piškotov
– pest poljubnih oreščkov
POSTOPEK:
- S pomočjo vodne kopeli oz., kot mi radi pravimo, »a bagnomaria«, stopimo čokolado v mleku. Če se vam postopek zdi prezahteven, lahko za to uporabite tudi mikrovalovno pečico, važno je, da dobimo tekočo zmes.
- Medtem želatino namočimo v mrzlo vodo.
- Ko se čokolada stopi, ji dodamo želatino in počakamo, da se vse skupaj lepo ohladi.
- Nato v maso z lopatko nežno umešamo stepeno smetano, da dobimo lep rahel mousse.
- 5.Nadrobimo piškote in jih razporedimo na dno kozarca. Nato vlijemo še naš čokoladni mousse in kozarčke postavimo v hladilnik za približno dve uri.
- Za lepši izgled si shranimo malček moussa in ga damo v brizgalno vrečko, da bomo z njim na koncu okrasili sladico.
- Za piko na i zdrobimo še nam poljubne oreščke in jih prepražimo v ponvici ali v pečici. Pražimo jih toliko časa, dokler ne postanejo lepo rjavkasti.
Medtem ko čakamo, da se masa strdi, lahko naredimo še dve zelo okusni omaki, ki bosta presenetili marsikaterega gosta.
Pomarančna omaka
SESTAVINE:
– sok treh pomaranč – 2-3 žlice gustina
– 2-3 žlice sladkorja
POSTOPEK:
A Vse sestavine zmešamo skupaj in segrevamo na srednjem ognju, dokler se ne zgostijo (približno pet minut). Nato omako odstavimo in počakamo, da se ohladi.
Karamelna omaka
SESTAVINE:
– 250 g sladkorja
– 200-250ml sladke smetane
POSTOPEK:
A V veliko ponvico stresemo sladkor (v enakomernem sloju) in ga pristavimo na nizek ogenj. Nič ne mešamo, ampak počakamo, da se sladkor sam raztopi in postane rjave barve.
B Nato dodamo sladko smetano in počakamo, da vse skupaj prevre in se raztopi. Tudi v tem postopku ne mešamo!
C Ko se vse raztopi lahko končno premešamo sestavini in ju precedimo v drugo posodo. Počakamo, da se ohladi.
Zdaj pa gremo nazaj k našim kozarčkom.
- Sladico lahko dokončamo, ko se ohladita mousse in karamela. Pripravimo si lijček, ki ga vstavimo v sredino moussa in vanj skozi v sredino natočimo karamelo.
- Čez natočimo še pomarančno omako, dodamo še malo moussa, ki smo ga postavili v brizgalno vrečko in po njem potresemo pražene oreščke.
In wuala sladica je pripravljena!
Klara Beltram