Recept za kimchi, tradicionalno korejsko fermentirano jed

Kimchi je tradicionalna korejska fermentirana jed, ki je znana po svojem značilnem pikantnem in kislem okusu. Osnovna sestavina kimchija je običajno kitajsko zelje, ki se fermentira skupaj s soljo, čilijem, česnom, ingverjem in ribjo omako ali sojino omako. Poleg zelja se pogosto vanj dodajajo še druge vrste zelenjave, kot so redkev, korenček in mlada čebula.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine za kimchi:

Osnovne:

1 glava kitajskega zelja (približno 1 kg)

1/4 skodelice morske soli

1 l vode

Za pasto:

5 strokov česna, drobno sesekljanih ali stisnjenih

2 cm kosa ingverja, naribanega

2 žlici ribje omake (ali sojine omake za vegansko različico)

2 žlici korejskega čilija v prahu (gochugaru) – količino prilagodite svojemu okusu

1 žlička sladkorja

2 žlici riževe moke (ali bele moke, za zgostitev)

1 skodelica vode

Zelenjava:

1 korenček, narezan na tanke trakove

5 mladih čebul, narezanih na kose dolžine 4-5 cm

1 redkev, narezana na tanke trakove (neobvezno)

Priprava:

  1. Priprava zelja:

Kitajsko zelje razrežite na četrtine po dolžini, nato še na manjše kose.

V veliki posodi zmešajte vodo in morsko sol. Zelje namočite v slano vodo in poskrbite, da so vsi listi dobro prepojeni.

Pustite, da se zelje soli 2-3 ure, pri čemer ga občasno obrnite, da se enakomerno nasoli.

Po soljenju zelje sperite s hladno vodo 2-3 krat in ga pustite, da se odcedi.

  1. Priprava paste:

V manjši posodi zmešajte riževo moko s skodelico vode. Na nizkem ognju kuhajte, dokler se zmes ne zgosti v pasto. Pustite, da se ohladi.

V mešalniku ali posodi zmešajte česen, ingver, ribjo omako, sladkor in čili v prahu. Dodajte ohlajeno pasto in dobro premešajte, da dobite enotno zmes.

  1. Dodajanje zelenjave:

V veliki posodi zmešajte odcejeno zelje, korenček, mlado čebulo in redkev.

Dodajte pripravljeno pasto in jo temeljito vtrite v zelje in koščke zelenjave. Uporaba rokavic je priporočljiva, da zaščitite roke pred čilijem.

  1. Fermentacija:

Pripravljeni kimchi prenesite v sterilizirane steklene kozarce. Dobro pritisnite zmes, da iztisnete zrak, in pustite približno 1-2 cm prostora na vrhu.

kimchi 644034 1280 e1731663373451

Kozarcev ne zapirajte popolnoma – pokrijte jih s pokrovčkom ali gazo, da lahko uhaja zrak.

Kimchi pustite fermentirati pri sobni temperaturi 1-3 dni (odvisno od temperature in želene kislosti). Občasno preverite in ga rahlo pritisnite, da sprostite pline.

Ko doseže želeno stopnjo fermentacije, kimchi zaprite in shranite v hladilniku. Po nekaj tednih bo še boljši.

Opomba: Kimchi lahko prilagodite svojemu okusu z dodajanjem druge zelenjave, morskih sadežev ali manj čilija, če imate raje blažje okuse.

Za več kulinaričnih receptov prebrskajte našo rubriko Kulinarika.