Sestavine za kimchi:
Osnovne:
1 glava kitajskega zelja (približno 1 kg)
1/4 skodelice morske soli
1 l vode
Za pasto:
5 strokov česna, drobno sesekljanih ali stisnjenih
2 cm kosa ingverja, naribanega
2 žlici ribje omake (ali sojine omake za vegansko različico)
2 žlici korejskega čilija v prahu (gochugaru) – količino prilagodite svojemu okusu
1 žlička sladkorja
2 žlici riževe moke (ali bele moke, za zgostitev)
1 skodelica vode
Zelenjava:
1 korenček, narezan na tanke trakove
5 mladih čebul, narezanih na kose dolžine 4-5 cm
1 redkev, narezana na tanke trakove (neobvezno)
Priprava:
- Priprava zelja:
Kitajsko zelje razrežite na četrtine po dolžini, nato še na manjše kose.
V veliki posodi zmešajte vodo in morsko sol. Zelje namočite v slano vodo in poskrbite, da so vsi listi dobro prepojeni.
Pustite, da se zelje soli 2-3 ure, pri čemer ga občasno obrnite, da se enakomerno nasoli.
Po soljenju zelje sperite s hladno vodo 2-3 krat in ga pustite, da se odcedi.
- Priprava paste:
V manjši posodi zmešajte riževo moko s skodelico vode. Na nizkem ognju kuhajte, dokler se zmes ne zgosti v pasto. Pustite, da se ohladi.
V mešalniku ali posodi zmešajte česen, ingver, ribjo omako, sladkor in čili v prahu. Dodajte ohlajeno pasto in dobro premešajte, da dobite enotno zmes.
- Dodajanje zelenjave:
V veliki posodi zmešajte odcejeno zelje, korenček, mlado čebulo in redkev.
Dodajte pripravljeno pasto in jo temeljito vtrite v zelje in koščke zelenjave. Uporaba rokavic je priporočljiva, da zaščitite roke pred čilijem.
- Fermentacija:
Pripravljeni kimchi prenesite v sterilizirane steklene kozarce. Dobro pritisnite zmes, da iztisnete zrak, in pustite približno 1-2 cm prostora na vrhu.
Kozarcev ne zapirajte popolnoma – pokrijte jih s pokrovčkom ali gazo, da lahko uhaja zrak.
Kimchi pustite fermentirati pri sobni temperaturi 1-3 dni (odvisno od temperature in želene kislosti). Občasno preverite in ga rahlo pritisnite, da sprostite pline.
Ko doseže želeno stopnjo fermentacije, kimchi zaprite in shranite v hladilniku. Po nekaj tednih bo še boljši.
Opomba: Kimchi lahko prilagodite svojemu okusu z dodajanjem druge zelenjave, morskih sadežev ali manj čilija, če imate raje blažje okuse.
Za več kulinaričnih receptov prebrskajte našo rubriko Kulinarika.