Recept za mineštro

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mineštra ponavadi ni jed, za katero bi ljudje množično iskali recepte. Vseeno pa se lahko iz najbolj preprostega recepta naučimo marsikatere kuharske veščine. Tokratni recept mi je zaupala gospa Ana s Hrvatinov. Prva skrivnost okusne zelenjavne juhe je domača zelenjava. Najboljša je tista, ki jo tik pred kuhanjem naberemo na vrtu oziroma kupimo pri lokalnemu pridelovalcu. Ker pa takšna ni vedno na voljo, lahko večino zelenjave tudi zamrznemo in jo uporabljamo vse letne čase.

 width=

Kot vsaka dobra juha, se je tudi mineštra gospe Ane začela s “sofrittom” oziroma mešanico čebule, korenja in stebelne zelene. Vse skupaj je popražila na olivnem olju. Ko je zelenjava posteklenela, je dodala na grobo nasekljan česen in svež žajbelj. Pri česnu je treba biti zelo pazljiv, da ga ne zažgemo, zato ogenj pod loncem znižamo na najmanjšo moč in počakamo le nekaj trenutkov, da česen zadiši. Nato dodamo narezan krompir, pest fižola, ki se je čez noč namakal in vse skupaj zalijemo s pol decilitra domače malvazije. Medtem ko čakamo, da alkohol izpari, olupimo dva velika paradižnika. Zveni zahtevno, a vam zagotavljam, da je sila preprosta stvar. Na dno paradižnika zarežemo plitek križ in sadež za 10 sekund potopimo v krop. Lupljenje bo tako zelo enostavno. Olupljen paradižnik narežemo, dodamo v lonec, dvakrat premešamo, rahlo posolimo in popramo ter zalijemo z vodo. Ker nočemo jesti razkuhane mineštre, bomo ostalo zelenjavo dodajali postopoma. Najprej pridejo na vrsto fižoleti. Očistimo stročji fižol, narežemo na koščke in dodamo v juho. Pustimo, da vre približno dvajset minut. Naslednji je na vrsti grah. Svež grah je dober le kratek čas, zato priporočam, da višek zamrznete. A nikoli ne zamrznite svežega graha. Najprej ga za minuto blanširajte v kropu, ohladite in nato zamrznite. Naslednji je na vrsti por. Kot vse ostalo, tudi por narežemo na precej velike kose in dodamo v brbotajočo juho. Ker vsi vemo, da te samo zelenjava ne nasiti dovolj, je gospa Ana v mineštro nasula še dve pesti majhnih testenin. Če testenine niso vaši najljubši ogljikovi hidrati, jih lahko brez težav nadomestite s pestjo riža.

 width=Tik preden so testenine kuhane, dodamo še zadnji sestavini – na kolobarje narezani bučki in dve veliki pesti špinače, ki jo lahko nadomestite z bolj primorskim bledežem. Mineštro naložimo na krožnik, dodatno začinimo z veliko žlico olivnega olja, nasekljanimi listi stebelne zelene in priložimo veliko rezino sveže pečenega domačega kruha. Če želimo, lahko že tako odlično primorsko zelenjavno juho še izboljšamo z veliko žlico domačega pesta.

 

Za lažjo predstavo:

– Dve veliki čebuli,

– por,

– trije korenčki,

– 250 g krompirja,

– 200 g stročjega fižola, – 150 g fižola,

– 100 g špinače ali bledeža, – dva paradižnika,

– stebelna zelena,

– dve bučki,

– 50 g testenin,

– 100 g svežega graha,

– žajbelj,

– pol decilitra malvazije ter – sol in poper po potrebi.

 

Rok Dekorti