Recept za najboljši rižev narastek

Rižev narastek je hranljiva preprosta sladica, ki je odlična izbira za jesenske dolge popoldneve.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Rižev narastek je ena tistih jedi, ki nas s prvim grižljajem popelje nazaj v otroštvo. Diši po domačnosti, po nedeljah pri babici in po sladki preprostosti, ki jo danes redko najdemo. Čeprav je priprava povsem enostavna, je dober narastek prava umetnost – puhast, sočen, z zlato zapečeno skorjico in nežnim vonjem po vanilji in limonini lupinici.

Kako pripravimo rižev narastek?

Sestavine (za 4–6 oseb)

  • 200 g okroglozrnatega riža

  • 500 ml mleka

  • 3 jajca (ločimo beljake in rumenjake)

  • 70 g sladkorja

  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

  • naribana lupinica 1 bio limone

  • 40 g masla

  • 2 žlici rozin (po želji namočene v rumu ali soku)

  • ščepec soli

  • drobtine in maslo za pekač

  • po želji jabolka

rižev narastek

Postopek je preprost

  1. Skuhajmo riž.
    Riž speremo in ga skuhamo v mleku s ščepcem soli. Kuhamo na zmernem ognju, dokler ne vpije skoraj vse tekočine in postane mehak (približno 15 minut). Odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi.

  2. Pripravimo maso.
    K kuhanemu rižu primešamo maslo, vaniljev sladkor, sladkor in limonino lupinico. Ko se masa nekoliko ohladi, dodamo rumenjake in po želji rozine.

  3. Beljaki za rahlost
    Beljake stepemo v čvrst sneg in jih nežno vmešamo v riževo maso. Ta korak je ključen za rahel, puhast in zračen narastek.

  4. Pečemo.
    Pekač premažemo z maslom in posujemo z drobtinami. Maso vlijemo v pekač in poravnamo. Po želji lahko na vrh narastka naribamo jabolko, ki bo sladici dodala še nekaj sočnosti in okusa. Pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 35–40 minut, dokler površina ne postane zlato rjava.

robson melo H6VxhE x kE unsplash

  1. Postrežba.
    Narastek pustimo, da se rahlo ohladi, nato ga narežemo na kose. Odličen je topel ali hladen, samostojen ali s kepico vaniljevega sladoleda, marelično omako ali žličko domače marmelade.

Namigi za piko na i

Pomembno je, da uporabimo pravi riž. Najboljši je okroglozrnati riž (npr. arborio ali “mlečni” riž), ker vsebuje več škroba in da narastku lepo kremasto teksturo. Dolgozrnati riž (kot je basmati) bo bolj suh in se ne bo lepo povezal, posledično pa bo narastek suh. Tudi masa pred peko ne sme biti preveč suha, ampak naj bo raje bolj tekoča, tako bo narastek sočen.