Za pripravo ne potrebujete veliko sestavin niti časa. Imejte v mislih, da bodo najbolj okusni doma vzgojeni plodovi, ki so shranjeni pri sobni temperaturi in ne v hladilniku.
Paradižnike združite s preprostim prelivom na osnovi ektra deviškega oljčnega olja, kisa, soli in popra, ki mu dodate še malo medu in gorčice.
Dodatno svežino in bogastvo okusa bodo prispevala sveža zelišča, kot so peteršilj, meta in/ali bazilika. Solati dodajte tudi nekaj hrustljave čebule in feta sira za še boljši okus.
Paradižnikova solata – sestavine:
1 kg svežih paradižnikov
120 g feta sira
50 ml ektra deviškega oljčnega olja
2 žlici medu
1 mala čebula
1 žlica vinskega kisa
½ čajne žličke gorčice Dijon
sol in poper po okusu
sveža zelišča po želji (peteršilj, meta, bazilika)
Paradižnikova solata – priprava:
1. Če ne marate močne arome surove čebule, jo najprej olupite, narežite na tanke rezine in za približno 10 minut namočite v ledeno vodo. Nato jo odcedite in dobro osušite s papirnato brisačo.
2. V veliki skledi zmešajte kis, med in gorčico, nato ob mešanju počasi prilivajte oljčno olje, da dobite gladek preliv (emulzijo). Solite in poprajte po okusu.
3. Paradižnike operite, osušite in narežite na debelejše rezine ter jih dodajte v veliko skledo. Prelijte s prelivom, dobro premešajte in pustite, da se marinirajo pri sobni temperaturi približno pet minut.
4. Nato dodajte še čebulo, na koščke natrgan feta sir in sveža zelišča po izbiri. Vse skupaj nežno premešajte in postrezite.
Dober tek!