Poletje ne sme mimo, ne da bi si vsaj enkrat namazali “brke” s pravimi, domačimi, sočnimi slivovimi cmoki. Za uspešno pripravo cmokov potrebujemo dober, preverjen recept.
To je klasika, ki je zaznamovala mnoga otroštva, in najbrž ne poznamo nikogar, ki ne bi imel rad slivovih cmokov, kajne?
Sestavine za slivove cmoke:
1 kg krompirja
300 g gladke pšenične moke
100 g masla
1 jajce
1 čajna žlička soli
Za nadev:
20 sliv
6 čajnih žličk sladkorja
1 čajna žlička cimeta v prahu
Za posip:
50 ml olja (ali masla)
6-7 žlic drobtin
1 vanilijev sladkor
Priprava slivovih cmokov:
Krompir operemo, ga celega damo v velik lonec, prelijemo z vodo, dodamo čajno žličko soli in kuhamo približno 45-50 minut oziroma dokler krompir ni kuhan (preizkusimo z zobotrebcem).
Krompir odcedimo, olupimo in pretlačimo skozi stiskalnico za krompir, nato pa takoj, ko je še vroč, dodamo na kocke narezano maslo in naredimo pire.Pustimo, da se popolnoma ohladi.
Ohlajenemu krompirju dodamo eno jajce in moko ter gnetimo, dokler ni gladko. Če je testo lepljivo, dodajajte moko, dokler ne dobite lepega, voljnega testa za valjanje.
Testo razvaljajte na dobro pomokani površini in ga narežite na 20 kvadratov.
V majhni skledi zmešajte sladkor s cimetom. Slive operite, odstranite jim koščice in v vsako slivo dajte pol čajne žličke sladkorja in cimeta.
Na vsak kvadrat testa položite eno slivo, robove testa prepognite čez slivo in z rokami previdno oblikujte cmoke.
Položite jih na pomokano površino.
V globokem loncu zavrite vodo, dodajte ščepec soli in žlico olja ter dodajte cmoke. Ko cmoki priplavajo na površje, jih kuhajte še 5 minut.
Z žlico z režami jih odstranite in jih položite v skledo ali neposredno v ponev z drobtinami.
V globoki ponvi segrejte olje, dodajte drobtine in jih med nenehnim mešanjem pražite do zlato rjave barve. Čisto na koncu cvrtja dodajte vanilijev sladkor.
Cmoke potresite s prepraženimi drobtinami (ali jih dobro povaljajte v drobtinah v ponvi) in postrezite še tople, posute s cimetom. Dober tek!