Vsaka družina ima svoje praznične običaje, a nekaj imajo skupnega – okusno kosilo, ki ga bodo vzljubili tako najmlajši kot starejši.
Čeprav smo vsi vsaj enkrat spekli piščanca, ne škodi, če preverimo nasvete svetovnih kuharjev, ki zagotavljajo, da bo pečen piščanec že z nekaj sestavinami sočen, hrustljav in slasten.
Predstavljamo tri recepte iz kuhinj Gordona Ramseyja, Jamieja Oliverja in Thomasa Kellerja.
Gordon Ramsey
V kulinaričnem svetu Gordona Ramseyja smo našli recept za piščanca, polnjenega s čičeriko in čilijem, slavni chef pa priporoča, da ta obrok postrežemo z zeleno solato.
Sestavine:
- 1 piščanec
- šopek pehtrana
- 200 g masla
- 3 stroki česna
- oljčno olje
- sol in poper
Za polnjenje:
- 400 gramov čičerike (oprane in posušene)
- 2 čili papriki
- 1 limona (stisnjena)
- 3 vejice timijana
Priprava:
Pečico segrejemo na 200 °C in začinimo notranjost piščanca. V skledi zmešajte maslo in estrogen, dokler se ne povežeta, nato začinite s poprom in soljo. Kožo na piščančjih prsih zrahljajte s prsti in nato vanjo dodajte mešanico masla in pehtrana, dokler ni enakomerno porazdeljena.
Nadev boste naredili tako, da boste v skledi zmešali čičeriko in čili papriko, limonin sok, timijan in malo olčjnega olja. Dobro premešamo in nato z žlico nadevamo piščanca.
V pekač stresemo sesekljan česen, nanj pa še piščanca. Vse skupaj pokapljamo z oljčnim oljem. Zunanjost piščanca začinite s soljo in poprom, nato pa pecite 10-15 minut, da zlato porumeni.
Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še uro in 15 do uro in 30, dokler piščanec ne dobi zlatorumene barve.
Piščanca položimo na topel pladenj in pokrijemo z alufolijo ter pustimo počivati deset minut.
Jamie Oliver
Preprost recept za pečenega piščanca smo našli v kuhinji Jamieja Oliverja, s takšno pripravo je sočno meso s hrustljavo skorjico zagotovljeno.
Sestavine:
- 1 piščanec
- 2 srednje veliki čebuli
- 2 korenčka
- 2 palčki zelene
- 1 strok česna
- oljčno olje
- 1 limona
- zelišča (rožmarin, timijan, lovorov list)
Priprava:
Piščanec naj bo pred peko pol ure na sobni temperaturi. Pečico segrejemo na 240 °C. Zelenjavo operemo in nasekljamo, nato jo skupaj z začimbami naložimo na sredino pekača in vse skupaj prelijemo z oljčnim oljem.
Malo olja nanesite tudi na piščanca, nato pa ga začinite s soljo in poprom in ga položimo na zelenjavo v pekaču.
Meso pokapljamo z limono, po želji pa jo lahko skupaj z začimbami damo tudi v samega piščanca.
Pekač damo v pečico in temperaturo zmanjšamo na 200 °C. Piščanec naj se peče uro in 20 minut.
Če boste kot prilogo k piščancu pripravili zelenjavo in krompir, je zdaj pravi čas, da ju pripravite in postavite v pečico za zadnjih 45 minut peke.
Po pol ure preverite piščanca in če je videti suh, dodajte malo vode, da se ne zažge.
Ko je piščanec pečen, pekač vzamemo iz pečice, ga pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo 15 minut, da se ohladi.
Thomas Keller
Iz kuhinje Thomasa Kellerja prihaja preprost recept za okusnega piščanca, mariniranega v le nekaj začimbah.
Sestavine:
- 1 piščanec
- sol in sveže mlet črni poper
- 2 žlički mletega timijana
- nesoljeno maslo
- gorčica
Priprava:
Pečico segrejemo na 230 stopinj.
Piščanca splaknemo v hladni vodi, nato pa ga dobro osušimo s papirnatimi brisačkami znotraj in zunaj.
Notranjost piščanca posolimo in popopramo.
Piščanca dobro nasolimo, predvsem pazimo na to, da bo enakomerno, saj bomo le tako zagotovili hrustljavo, slano in dišečo skorjico. Če boste piščanca dobro začinili, boste lahko opazili sol, ki se je zapekla v hrustljavi kožici, potem ko boste piščanca vzeli iz pečice.
Po želji začinimo s poprom.
Piščanca položimo v pekač, in ko se pečica segreje, postavimo v pečico.
Pečemo do konca, kar bo trajalo približno 50 do 60 minut.
Odstranite iz pečice in dodajte timijan v skledo. Piščanca namažite s sokom pečenke in timijanom ter ga pustite na deski za rezanje 15 minut.
Meso namažite z maslom. Postrezite z gorčico ob strani in preprosto zeleno solato po želji.