Dobro pripravljen ribji brodet je pravi kulinarični užitek. Veliko ljudi se izogiba ribjim jedem zaradi strahu pred majhnimi ribjimi koščicami, zato sem vam tu dajem recept brez koščic. V kolikor niste vešči pregledovanja rib lahko zaprosite strokovnjake v ribarnici, naj vam ribe očistijo ali pa jih že kupite očiščene.
Za 5 oseb potrebujemo:
- 1 kilogram svežih rib ali mehkužcev brez koščic (file morskega lista, orade, osliča, grdobine, lignjev, sip, škampov, …)
- 5 žlic kvalitetnega oljčnega olja
- 2 drobni čebuli
- 10 strokov drobnega česna (ker je bolj sladek)
- šopek svežih ali posušenih začimb (lovor, bazilika, majaron, žajbel, sladka ali pekoča paprika)
- 2 žlici polnovredne pšenične ali pirine moke
- pol kilograma olupljenega paradižnika
- sok ene limone
- žličko kisa
- košček masla
- morska sol po okusu
Ribje fileje temeljito pregledamo, da se prepričamo, da ni nobene koščice. Le tako se ga bodo brez strahu najedli tudi starejši in otroci. Lignje, sipe in škampe očistimo, vse operemo v osoljeni vodi in odcedimo. Zato jih kasneje le malo ali nič ne solimo. Če na mesto filejev izberemo ribe z luskami in kostmi jih za trenutek položimo v osoljeno vodo, da se luske navlažijo in lažje odstopijo. Ribi odstranimo glavo, škrge, drobovino in strjeno kri vzdolž hrbtenice. Postrgamo luske in operemo v osoljeni vodi. Odcedimo in spečemo v ponvi ali v pečici. Odstranimo koščice in meso vložimo v pripravljeno omako. Kose pečenih ali svežih rib, ki jih težje očistimo, stresemo nazaj v ponev, zalijemo, prevremo in precedimo v brodet.
Omaka za brodet: V hladno olje damo narezano čebulo, segrejemo, počakamo, da oveni. Dodamo česen. Ko zadiši, dodamo narezane sipe ali lignje. Še malo podušimo, dodamo olupljene paradižnike in polnovredno moko. Premešamo in zalijemo z ribjo juho ali toplo vodo. Dodamo limonin sok in kis ter kuhamo 10 minut. V omako stresemo na kocke narezane ribje fileje, očiščene škampe, očiščene pečene ribe brez koščic ter sveže ali posušene začimbe in narezane oljke brez koščic. Omaka naj vre še 15 minut. Na koncu dodamo košček masla ali dobro oljčno olje. K brodetu se prileže polenta z oljčnim oljem po domače.
Recept iz knjige Tipične istrske jedi, Emilija Pavlič.