S cepljenjem varno in zdravo v novo leto

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pandemija koronavirusne bolezni nas je prikrajšala za topel dotik, prijazen nasmeh, hiter objem in brezskrbno druženje z najbližjimi. V prazničnih dneh se je temu še toliko težje odreči. Ker zadostna precepljenost ostaja edina pot iz zdravstvene krize in možnost za vrnitev v normalno življenje, bodo med 19. in 23. decembrom potekali slovenski dnevi cepljenja. V tem času bosta cepljenje v Kopru organizirala Zdravstveni dom Koper in Zdravstveni zavod Cor Medico.

Koronavirusna bolezen se že skoraj dve leti neprekinjeno širi v populaciji. Človeštvo se prvič srečuje s popolnoma novim povzročiteljem, virusom SARS-CoV-2, zato je odpornost na okužbo izredno nizka, število obolelih pa pričakovano zelo visoko. Zdravstveni delavci in sodelavci v danih razmerah delajo vse, kar je v njihovi strokovni in človeški moči, da oskrbijo vse, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Veliko pa lahko naredimo tudi sami, z odgovornim ravnanjem do sebe in najbližjih ter doslednim spoštovanjem zaščitnih ukrepov in priporočil. Zahvaljujoč znanosti imamo danes veliko več znanja, izkušenj in sredstev, zaradi katerih smo v bitki za svoje zdravje še učinkovitejši. Zasluge za to gredo v prvi vrsti znanstvenikom s celega sveta, ki so vse napore usmerili v en sam cilj, v razvoj varnih in učinkovitih cepiv.

V ta namen bodo med 19. in 23. decembrom potekali slovenski dnevi cepljenja. Na Ministrstvu za zdravje RS poudarjajo, da cepljenje med nami ne ustvarja novih razlik, temveč nas povezuje v prizadevanju za skupno dobro. Zdravstveni dom Koper in Mestna občina Koper bosta z dodatnimi termini cepljenja v tem času še okrepila svoja prizadevanja za čim višjo stopnjo precepljenosti v skupnosti.

V cepilni ambulanti na Dellavallejevi ulici 3 bodo nenaročene proti bolezni covid-19 cepili že v ponedeljek, 20. decembra, med 8. in 14. uro. Cepljenje za nenaročene bodo vnovič organizirali v torek, 21. decembra, od 8.00 do 20.00 in v sredo, 22. decembra, med 8. in 14. uro. Odprto cepljenje je namenjeno vsem, ne glede na to, ali so občani koprske občine ali ne. Cepljenje bodo organizirali tudi v četrtek, 23. decembra. Med 8. in 14. uro ter med 16.30 in 20. uro bodo cepili nenaročene, od 14. ure do 16.30 pa le predhodno naročene.

Sicer ZD Koper v Otroško-šolskem dispanzerju organizira tudi cepljenje otrok, starih med 12 in 18 let. Cepljenje poteka po predhodnem naročilu na telefonski številki 05 6647 271.

Ob povečanem zanimanju za cepljenje je tudi Zdravstveni zavod Cor Medico zagotovil dodatne termine za nenaročene. Proti bolezni covid-19 in sezonski gripi bodo cepili že ta konec tedna, in sicer v petek, 17. decembra, med 14. in 18. uro v Šalari na Vanganelski cesti 20. Na isti lokaciji se bo možno cepiti tudi v soboto, 18. decembra, med 12. in 16. uro, v ponedeljek, 20. decembra, in v sredo, 22. decembra, med 14. in 20. uro. Cepili bodo tudi v petek, 24. decembra, med 14. in 18. uro. Sicer cepljenje izvajajo tudi vsako sredo od 15. do 17. ure v Ankaranu na Regentovi 2.

Cepljeni so bolj zaščiteni in imajo manjše možnosti za okužbo, v nasprotnem primeru pa so kužni le krajši čas in tako okužijo manj ljudi, kar ugodno vpliva na potek epidemije. Prav tako je med cepljenimi zelo malih takih, ki v primeru okužbe potrebujejo bolnišnično obravnavo. Običajno so to redki posamezniki, ki zaradi predhodnih bolezni kljub ustrezni zaščiti ne morejo razviti zadostnega imunskega odziva. Ker se različica virusa delta razmnožuje hitreje od izvorne različice virusa, je potrebna višja koncentracija protiteles, da se prepreči razvoj bolezni. Novi termini cepljenja bodo zato namenjeni tudi tistim, ki bi se želeli cepiti s poživitvenim odmerkom.

Pomembno je imeti v mislih, da koristi cepljenja pretehtajo nezaželene učinke cepiva. Ko iščemo odgovore na vprašanja, ki se nam porajajo glede cepljenja, je pomembno, da vselej iščemo verodostojne vire in informacije. V ta namen so stopili skupaj slovenski strokovnjaki s področja medicine, imunologije, biologije in farmacije ter oblikovali priročnik z najpogostejšimi vprašanji o covidu-19 in cepivu.