Na ta način boste prispevali k varstvu okolja, vaša denarnica pa vam bo ob koncu meseca hvaležna.
Prihranili boste čas
Iskanje načinov za zmanjšanje porabe energije med kuhanjem se splača. To lahko storite z majhnimi spremembami, ki ne zahtevajo prilagoditev življenjskega sloga ali večjih žrtev, poleg tega pa vam bodo vzele minimalno količino časa – pravzaprav ravno nasprotno, ta dejanja vam bodo celo pomagala prihraniti čas.
Kuhanje v pokriti posodi je trikrat učinkovitejše kot brez pokrovke. Ko boste naslednjič kuhali testenine, krompir ali zelenjavo, lonec pokrijte. Na ta način bo voda zavrela hitreje, ker toplota ne bo uhajala iz lonca, jed pa se bo skuhala v krajšem času.
Če uporabljate le majhno ponev, jo postavite na najmanjši gorilnik. Uporaba prevelikega gorilnika bo povzročila uhajanje toplote v prostor in hrana se bo kuhala dlje časa.
Denar in energijo (in vodo) prihranimo tudi tako, da v lonec nalijemo le toliko vode, kot je potrebujemo, s čimer pospešimo postopek segrevanja.
Vrata hladilnika ali pečice odpirajte le, kadar je to nujno potrebno. Ko odprete vrata hladilnika, izpustite hladen zrak, kar pomeni, da mora kompresor porabiti več energije za ponovno pridobivanje moči.
Ko odprete hladilnik, poskusite čim hitreje vzeti iz njega vse, kar potrebujete. Tudi če med peko odprete vrata pečice, sproščate toploto, ki porablja dodatno energijo.
Večje količine
Optimizirajte svojo pečico tako, da hkrati pečete večje količine hrane in prihranite elektriko, ki jo porabite pri ponovnem segrevanju pečice. Pečico lahko izklopite, preden poteče določeni čas pečenja, saj bo toplota v izklopljeni in zaprti pečici še nekaj časa segrevala jed.
Vedno izberite optimalen način kuhanja ali pečenja. Glede na jed, ki jo pripravljate, in količino, vedno izberite najmanjši možni aparat. Če želite samo malo popeči eno ali dve rezini kruha je pečica popolnoma neekonomična izbira namesto opekača kruha.
Za manjšo količino krompirja bo ponev bolj primerna kot segrevanje celotne pečice. Tako boste prihranili energijo, končna jed pa zaradi tega ne bo nič manj okusna.