Sadje in zelenjava, se pogosto znajdeta na naših jedilnikih. Pa ste vedeli, da Sadja, ki vsebuje večinoma vodo, ne smete zamrzniti? Sem spadajo: lubenica, melona in zelenjava, kot so kumare, bučke in zelena solata. Ne zamrzujete jih, ker nastanejo ledeni kristali, ki poslabšajo kakovost teh živil in s tem spremenijo teksturo in okus.
To hitro zamrzovanje se izvaja v industriji, da se ohrani hranilna vrednost vseh živil. Najprej se ohranijo prehranske vlaknine, ki so za nas nujne in najpomembnejše, ter minerali. Izgubljajo se vitamini, kot je vitamin C, medtem ko se vitamina A in K manj izgubita, ker sta ob spremembi temperature bolj stabilna.
Kako dolgo sadje in zelenjavo lahko hranimo v zmrzovalniku?
Sadje in zelenjavo lahko v zamrzovalniku hranimo od šest mesecev do enega leta. Obstaja splošno mnenje, da moramo sadje in zelenjavo jesti surovo oziroma svežo, vendar velja poudariti, da nekatere zelenjave ne bi smeli jesti surove.
Sem sodijo: blitva, ohrovt, brokoli, špinača in cvetača. Le te je potrebno termično obdelati, saj naj bi vsebovale snovi, ki lahko motijo delovanje ščitnice.