V njej se prepletajo sveže tropsko sadje, kuhani batat, tofu in hrustljavi dodatki, preliv pa vse poveže v izbruh okusov, ki te ne bo pustil ravnodušnega.
Ta solata ni le osvežujoča, ampak tudi nasitna, veganska in bogata s hranili. Idealna je kot samostojna poletna jed ali kot eksotičen dodatek k pikniku. Priprava je preprosta, rezultat pa osupljiv.
Sestavine:
Solata:
-
1 majhen sladki krompir (batat), kuhan na sopari do mehkega in narezan na kolute
-
½ svežega ananasa, narezanega na kocke (pribl. 3 cm)
-
1 zeleni mango, narezan na kose (pribl. 3 cm)
-
1 libanonska kumara, narezana na kose (pribl. 3 cm)
-
3 kosi ocvrtega tofuja, prepolovljeni
-
1 velika pest kalčkov fižola
-
¼ skodelice praženih arašidov, sesekljanih
-
malo praženih sezamovih semen
Preliv (sos):
-
1 jušna žlica čili paste sambal belacan (ali sambal oelek z malo ribje omake)
-
1 jušna žlica naribanega palmovega sladkorja
-
1 jušna žlica temne sojine omake
Priprava:
-
Pripravi preliv:
V manjši skledi zmešaj čili pasto, nariban palmov sladkor in temno sojino omako. Dobro premešaj, da se sladkor raztopi. -
Pripravi solato:
V večji skledi zmešaj batat, ananas, mango, kumaro in tofu. Čez prelij pripravljen preliv in vse sestavine nežno premešaj, da se enakomerno obložijo s prelivom. -
Postrezi:
Solato razporedi v servirno posodo, po vrhu dodaj kalčke fižola, sesekljane pražene arašide in posuj s sezamovimi semeni.
Nasvet:
Za še bolj izrazit okus lahko tofu predhodno mariniraš v malo sojine omake in ga rahlo popečeš na ponvi. Če ne najdeš zelenega manga, uporabi rahlo nezrelega, trdega običajnega manga.