Rižota z bučkami – recept
Sestavine:
200 g riža za rižoto (npr. arborio)
2 manjši bučki (ali 1 večja)
1 manjša čebula
2 stroka česna
750 ml zelenjavne jušne osnove (lahko tudi voda z jušno kocko)
50 ml belega vina (neobvezno)
2 žlici oljšnega olja ali masla
30 g naribanega parmezana (po želji več)
sol in poper po okusu
sveža bazilika ali peteršilj (neobvezno)
Priprava:
Čebulo in česen drobno nasekljajte.
Bučke narežite na majhne kocke (ali naribajte, če želite mehkejšo teksturo).
V večji ponvi segrejte olje ali maslo. Dodajte čebulo in pražite 2–3 minute, da postekleni. Dodajte česen in bučke ter pražite še 5–7 minut, da se bučke zmehčajo.
Primešajte riž in pražite 1–2 minuti, da postekleni in rahlo porumeni. Po želji zalijte z vinom in počakajte, da ta izhlapi.
Zmanjšajte ogenj na srednje nizko. Po zajemalkah dodajajte vročo jušno osnovo in mešajte. Vsakič, ko riž vpije tekočino, dodajte novo zajemalko.
Ta postopek traja približno 18–20 minut, dokler riž ni kuhan “al dente”.
Ko je riž kuhan, jed odstavite z ognja. Vmešajte parmezan in po želji še košček masla. Posolite in popoprajte po okusu.
Rižoto postrezite toplo, posuto s svežimi zelišči in dodatnim parmezanom po želji.
Če želite, lahko jedi dodate tudi druge sestavine, kot so gobe, kozice, limonina lupinica za svežino, ali malo smetane za dodatno kremnost.
Več kulinaričnih nasvetov tukaj.