Sezonske dobrote: Kremasta rižota z bučkami

Lahko in kremasto rižoto z bučkami lahko pripravite v samo pol ure, za ribanje bučk in segrevanje jušne osnove pa potrebujete le nekaj minut. Skrivnost je v izbiri pravega riža, zato uporabite riž arborio, ki je namenjen za rižoto.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Rižota z bučkami – recept

Sestavine:

200 g riža za rižoto (npr. arborio)

2 manjši bučki (ali 1 večja)

1 manjša čebula

2 stroka česna

750 ml zelenjavne jušne osnove (lahko tudi voda z jušno kocko)

50 ml belega vina (neobvezno)

2 žlici oljšnega olja ali masla

30 g naribanega parmezana (po želji več)

sol in poper po okusu

sveža bazilika ali peteršilj (neobvezno)

Priprava:

Čebulo in česen drobno nasekljajte.

Bučke narežite na majhne kocke (ali naribajte, če želite mehkejšo teksturo).

V večji ponvi segrejte olje ali maslo. Dodajte čebulo in pražite 2–3 minute, da postekleni. Dodajte česen in bučke ter pražite še 5–7 minut, da se bučke zmehčajo.

Primešajte riž in pražite 1–2 minuti, da postekleni in rahlo porumeni. Po želji zalijte z vinom in počakajte, da ta izhlapi.

Zmanjšajte ogenj na srednje nizko. Po zajemalkah dodajajte vročo jušno osnovo in mešajte. Vsakič, ko riž vpije tekočino, dodajte novo zajemalko.

Ta postopek traja približno 18–20 minut, dokler riž ni kuhan “al dente”.

Ko je riž kuhan, jed odstavite z ognja. Vmešajte parmezan in po želji še košček masla. Posolite in popoprajte po okusu.

Rižoto postrezite toplo, posuto s svežimi zelišči in dodatnim parmezanom po želji.

Če želite, lahko jedi dodate tudi druge sestavine, kot so gobe, kozice, limonina lupinica za svežino, ali malo smetane za dodatno kremnost.

Več kulinaričnih nasvetov tukaj.