Marelična marmelada je prava poletna poslastica, ki nas s svojim sladkim in rahlo kiselkastim okusom popelje v tople dni in sončne sadovnjake. Priprava domače marmelade ni le način za ohranjanje okusa svežega sadja skozi celo leto, temveč tudi priložnost, da ustvarimo nekaj posebnega za svoje najbližje. Marmelada iz marelic je vsestranska, saj jo lahko uporabimo kot namaz za kruh, polnilo za pecivo ali kot dodatek k sladicam. V nadaljevanju vam predstavljamo preprost recept, s katerim boste lahko pripravili svojo slastno marelično marmelado, polno bogatega okusa in naravnih sestavin.
Sladek recept: Marelična marmelada z vanilijo
Že nekaj časa je tu obdobje marelic, teh sladkih oranžnih sadežev in zdaj je pravi trenutek, da se najemo tako svežih, kot da jih shranimo za daljše obdobje. To med drugim lahko naredimo tako, da marelice spremenimo v marelično marmelado.
1 kg zrelih marelic brez koščic
1 kg želirnega sladkorja
5 vrečk vanilijevega sladkorja
1 dcl ruma
Marelice operemo in jim odstranimo koščice. Narežemo jih na manjše koščke in jih dušimo približno 10 minut (po potrebi lahko tudi dlje). Nato dodamo 1 kg želirnega sladkorja, vanilijev sladkor in 1 dcl ruma. Kuhamo še približno 10 minut oz. toliko časa, da marmelada postane bolj gosta. Gostoto preverimo tako, da na čist, hladen krožnik kapnemo žličko marmelade. Če marelična marmelada po krožniku teče, jo lahko še malo kuhamo.
Marelična armelada po tem receptu je nekoliko bolj redka. Ko je marmelada skuhana, jo še vročo nalijemo v kozarčke, jih zapremo in obrnemo navzdol. Počakamo, da se marmelada v kozarčkih počasi ohladi.
Za več receptov pobrskajte po naši rubriki kulinarika.