Pogosto so snežne kepe pripravljali takrat, ko je od druge kuhe ostalo beljakov. Po različnih državah se je sladice prijelo različno ime, pri nas sladica velja za snežne kepe, pri naših zahodnih sosedih uova alla neve (uova di neve), južneje pa jo poznajo tudi pod imenom paradižot (paradižet).
Snežne kepe na različne načine
Nekateri jih pripravijo tudi s piškoti in čokoladnim oziroma kakavovim posipom, mi pa bomo danes predstavili recept z naslednjimi sestavinami:
- pet jajc
- ščepec soli
- ena žlica sladkorja v prahu
- en liter mleka
- ena žlička vanilijevih semen ali ena vrečka vanilijevega sladkorja
- štiri žlice sladkorja
- ena žlica škroba
Najprej ločimo beljake in rumenjake. Beljake s soljo stepemo v sneg, proti koncu mešanja dodamo žlico sladkorja v prahu. Nato v loncu segrejemo mleko, ki ne sme zavreti, zato pred vretjem zmanjšamo temperaturo. V mleko z žlico polagamo kepe beljaka, ki jih na vsaki strani kuhamo 1,5 minut. Kepe nato s penovko preložimo v posodice.
Rumenjake vmešamo z vanilijo, sladkorjem in škrobom. Dodamo nekaj žlic toplega mleka in mešamo, nato pa zmes prelijemo v preostalo mleko in vse skupaj mešamo z metlico. Kuhamo pet minut na zmerni temperaturi, nato s kremo prelijemo beljakove kepe. Sladico postavimo na hladno in jo po dveh urah serviramo.
Za več sladkih receptov pobrskajte še po našem arhivu.