Sladoled z okusom Parmigiano Reggiano in drugi nevsakdanji sladoledi

Sladoled klasičnih okusov, kot sta čokolada in vanilja, že dolgo ni več dovolj.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pravijo, da domišljija ne pozna meja in tako v zadnjih letih vedno več slaščičarskih mojstrov eksperimentira z nenavadnimi okusi sladoleda, ki združujejo slano in pikantno ali celo v sladoled umešajo sestavine, ki si jih ne bi nikoli pričakovali. Tako je znani proizvajalec Venchi pred časov lansiral sladoled z okusom sira Parmigiano Reggiano. 

Sladoled s sirom Parmigiano Reggiano

Pravijo, da sladoled s tem nevsakdanjim okusom s svojo naravno, polno slanostjo in bogatim značajem navdušuje vse čute. Kremasta osnova mlečni cvet poudari izrazite umami note sira Parmigiano Reggiano, ki je prisoten tako v sami kremi kot v hrustljavih lističih. Rezultat je menda popolno ravnovesje med sladkim in slanim, s čimer se ustvari “harmonija, ki preseneti in prepriča”. Odlično se menda poda tudi k bolj klasičnim okusom, kot sta lešnik iz Piemonta ali sveža jagoda.

sladoled

Sladoled z oljčnim oljem, sojino omako, ostrigami

Prav tako iz italijanske kulinarične tradicije izvira tudi sladoled z dodatkom ekstra deviškega oljčnega olja, rožmarinom in drugimi sredozemskimi sestavinami. A nenavadni okusi se ne ustavijo pri sredozemskih sestavinah. Po svetu najdemo še veliko bolj nenavadne – in za mnoge morda celo odbijajoče – kombinacije. Na Japonskem so denimo že pred leti predstavili sladoled s sojino omako, ki z umami noto odlično dopolnjuje vanilijevo osnovo. Še bolj presenetljiv je sladoled z okusom ostrig.

sladoled

Sladoledi najbolj neobičajnih okusov

V ZDA so šli še dlje – pripravili so sladoled z jastogom, sladoled z okusom kečapa, sladoled iz sladkega krompirja, kozjega sira in drugih neobičajnih sestavin. Piko na i med eksotičnimi sladoledi postavi wasabi sladoled, ljubitelji čajev pa bodo morda raje posegli po prefinjeni različici z okusom čaja Earl Grey.