Slana pita s svežim sirom in parmezanom: preprosta in okusna

Preprosta za pripravo, a hkrati polna okusov.

Deli novico s tvojimi prijatelji
Rahlo hrustljavo testo, kremast nadev iz sira in drobno sesekljane bazilike ter peka do zlato rjave barve naredijo to jed popolno za kosilo, večerjo ali prigrizek. Postrežete jo lahko s kančkom marmelade za prijetno sladko-slan okusno kombinacijo.

Sestavine:

  • 200 g moke

  • 100 g hladnega masla

  • 1 jajce

  • Ščepec soli

  • 300 g svežega sira (npr. ricotta ali skuta)

  • 2 jajci (za nadev)

  • 50 ml smetane

  • 50 g naribanega parmezana

  • Svež bazilika (po želji)

  • Sol in poper po okusu

  • Marmelada (malina ali podobna) za postrežbo

Priprava:

  1. Testo: Zmešajte moko, maslo, jajce in sol v gladko testo. Zavijte ga v folijo in postavite v hladilnik za 30 minut.

  2. Nadev: Zmešajte sir, jajca, smetano, nariban parmezan, sol, poper in drobno sesekljan baziliko.

  3. Sestavljanje: Razvaljajte testo in ga položite v model za pito. Prelijte z nadevom.

  4. Peka: Pecite pri 180 °C približno 30–35 minut, dokler ne porumeni.

  5. Postrežba: Postrezite toplo, z žličko marmelade čez vsako porcijo.

Dober tek!