Slivovi cmoki

Deli novico s tvojimi prijatelji

Poletje je pri koncu in na veselje toplokrvnih ljudi se končno začenja hladnejša sezona. Za nekatere, ki imamo raje višje temperature, prihaja obdobje, v katerem se bomo morali topleje obleči in se ogreti na drugačne načine. Začetek jeseni prinaša, poleg dežja, tudi sladko sadje in prve dozorijo slive. Suhe slive marsikoga spominjajo na neprijetne zdravstvene težave, žgane slive na prekrokane noči. Ovite v krompirjevo testo pa postanejo odličen obrok, ki nas pogreje v še tako mrzlih jesenskih večerih. Gospa Antonija že 53 let živi v manjšem zaselku nad Koprom, vsaj tako dolgo pa pred njeno hišo raste sliva. Slivove cmoke pripravi na podoben način kot večina slovenskih babic, le da so njene slive zrasle pod toplim mediteranskim soncem in so zato slajše, vsaj tako sama pravi. Ker o razliki v vsebnosti sladkorja v slivah po slovenskih pokrajinah nisem poučen, sem ji primoran verjeti na besedo, Priznam pa, da se moja vera ob pokušini teh sadežev utrdi do te mere, da težko dočakam pripravljene cmoke. Za začetek gospa skuha krompir v oblicah, pet bolj moknatih gomoljev. Ko je še vroč, ga olupi in pretlači skozi ročno pasirko. Nato počaka, da se ohladi ravno toliko, da jajce ne bi zakrknilo. V še mlačnega zamesi jajce, stopljeno maslo in malo soli ter premeša. Nato doda moko in zdrob. Vse skupaj spet premeša s kuhalnico in ko je masa homogena, nadaljuje z ročnim gnetenjem. Po občutku dodaja moko, kolikor čuti, da je testo potrebuje: testo mora biti še rahlo vlažno, a se ne sme lepiti. Razvalja ga na centimeter debelo in razreže na kvadratke, okrog 100 gramov testa na vsak cmok. Vsak kos nato oblikuje v blazinico, na sredino katere potrese malo pšeničnega zdroba in položi izkoščičeno slivo napolnjeno z žličko sladkorja. Blazinico nato previdno ovije okrog vijoličnega sadeža in oblikuje v cmok. Odloži ga na pomokano površino, da se ne prime na pult. Medtem ko pripravlja cmoke, na plinu greje poln lonec vode, ki jo je rahlo osolila. Ko voda zavre, vanjo položi cmoke in počaka, da priplavajo na vrh. Pravi, da ima do konca kuhe ravno prav časa za pripravo zabeljenih drobtin – kuhajo se namreč še okoli 5 do 7 minut. V kozici raztopi večjo količino masla. Ko se stopi in začne cvrčati, vanj natrese drobtine in jih rahlo popraži. Medtem so cmoki kuhani. S penovko jih dodobra odcedi in položi na krožnik ter začini s praženimi drobtinami in sladkorjem. Nekuhane cmoke lahko zamrznemo in porabimo po potrebi. Cmoki niso ravno jed, ki kriči po tipični primorski kuhinji, a je na jedilnikih istrskih družin, odkar marsikatere none pomnijo. Redko najdemo jed, ki je primerna tako za glavno jed kot sladico in za katero večino sestavin najdemo v domačih sadovnjakih in vrtovih.

Sestavine za okoli 10 cmokov:

Testo:

500 g krompirja

300 g moke

70 g pšeničnega zdroba

Žlica stopljenega masla

Jajce

Ščep soli

Polnilo:

10 sliv

10 čajnih žličk sladkorja

2 žlici pšeničnega zdroba

Zabela:

100 g masla

120 g krušnih drobtin

50 g sladkorja

Rok Dekorti