Slovenski teden nakita

Okrašen tudi zvonik cerkve na Manziolijevem trgu v Izoli

Deli novico s tvojimi prijatelji

Slovenski teden nakita je v tednu od 9. do 15. maja potekal v dvanajstih slovenskih mestih – Ljubljani, Mariboru, Ptuju, Bledu, Slovenj Gradcu, Kranju, Grosuplju, Vrhniki, Rogaški Slatini, na Primorskem pa v Postojni, Medani in v Izoli.

 

To je edini in obenem prvi dogodek te vrste v Sloveniji, ki je usmerjen zgolj v predstavitev sodobnega nakita in njegovih ustvarjalcev. V galerijah, muzejih, izložbah, tudi na mestnih trgih in ulicah so slovenski oblikovalci sodobnega nakita predstavili svoje umetnine v obliki razstav, predstavitev, predavanj, delavnic, gostovanj, pri tem pa so se povezali tako s kulturnimi kot izobraževalnimi institucijami v svojih okoljih.

 

Že decembra so začeli zbirati prijave za predstavitve nakita in med 51 prijavami izbrali 35 oblikovalcev. V Izoli je duša te zgodbe umetnica sodobnega nakita Sandra Kocjančič iz Galerija DRAT, ki se že vrsto let poleg oblikovanja lastnega nakita ukvarja tudi s promocijo te izjemne umetniške zvrsti. V njeni galeriji so tokrat razstavljali študentje študijskega programa Vizualnih umetnosti in oblikovanja Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, ki so pod mentorstvom arhitektke Tine Cotič in z idejo kiparja Marka Zelenka, z nakitom okrasili zvonik cerkve Marije Alietske na Manziolijevem trgu v Izoli. Zvonik je tako postal človeški vrat, njihovi unikatni krogi pa neverjetna mestna ogrlica. V izložbah Koprske in Ljubljanske ulice pa so svoj sodobni nakit iz različnih materialov od srebra, zlata, kovine in žice predstavili oblikovalci Huberto Široka, Olga Košica, Mojca Gazič in Romi Bukovec. V sklopu dogodka so sodobni nakit ustvarjali tudi dijaku srednje šole Pietro Coppo.