Slovesnost ob izgradnji izolskega gasilskega doma

V soboto zvečer je Občina Izola v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Izola, Gasilsko zvezo Izola in Civilno zaščito Izola organizirala slovesnost ob izgradnji novega sodobnega gasilskega doma. Objekt na strateško ugodni poziciji bo zagotavljal hitrejše ter še učinkovitejše interveniranje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ob izteku lanskega leta je bil postavljen temeljni kamen za izgradnjo novega gasilskega doma in zdaj je prva gradbena faza zaključena. Hkrati z drugo etažo bo zagotovljenih dobrih 880 mneto površin, ki bodo poleg delovnih prostorov vključevale v pritličju tudi pisarno gasilske zveze, medtem ko je znotraj poslopja predvidena še ločena enota za civilno zaščito. Vrednost investicije, ki jo je izvedlo podjetje Finali, znaša 1,5 milijona evrov.

Župan Danilo Markočič se je ob tej priložnosti zahvalil vsem deležnikom, ki so zagotovili hitro in učinkovito pot od načrtovanja do izgradnje objekta. »Zadovoljen sem, da smo v tem mandatu izpeljali, kar smo obljubili, in da danes pod skupno streho združujemo tako izolske gasilce kot enoto civilne zaščite. Na to, kolikšen pomen ima gasilstvo, nas je opomnil tudi zadnji ekstremni požar na Krasu, zato je prav, da našim požrtvovalnim gasilcem zagotavljamo optimalne pogoje delovanja.«

»Izolski gasilci smo bili po več desetletjih prizadevanj končno uslišani. Sedaj lahko kljub temu, da objekt še ni zaključen, rečemo in vidimo, da imamo v Izoli najlepši gasilski dom v Sloveniji, ki bo za več desetletij zadostoval prostorskim in logističnim potrebam vseh uporabnikov objekta in potrebam prebivalcev,« ni skrival zadovoljstva Matija Morato, predsednik PGD Izola.

Egon Lovrečič, predsednik Gasilske zveze Izola, je izpostavil pomen novega objekta za nadaljnje delo: »Naša gasilska zveza vse od ustanovitve pred 25 leti ni imela svojih prostorov, zato se na tem mestu zahvaljujem PGD Izola ter PGD Korte, ki sta nam kljub prostorski stiski odstopila v souporabo svoje prostore. Gasilci smo in bomo v Izoli pomemben člen pri zagotavljanju požarne varnosti kakor tudi del družbenega življenja. Naša želja je tudi v prihodnje uspešno sodelovati z Občino Izola in ostalimi strukturami v naši občini.«

Tudi Zdenko Deželak, poveljnik Civilne zaščite Občine Izola, je izrazil svoje zadovoljstvo ob novi pridobitvi: »Vsi smo verjeli v projekt in čakali na to, da bo v bližnji prihodnosti v Izoli stal nov, sodoben gasilski dom, s tem pa tudi nujno potrebni prostori civilne zaščite. Pred enajstimi meseci se je vse začelo in danes, na naše veliko veselje, tak objekt imamo. Veselimo se novih lepih in sodobnih prostorov, ki bodo služili občanom in Izoli,« je sklenil.

Dogodek so popestrili številni glasbeni gostje: Pihalni orkester Izola pod taktirko Mirka Orlačaharmonikarji iz vrst izolskih gasilcevMarjetka Popovski s skupino Cvetje v laseh in Franko Lovrečič ter Trio Lipa.

V nedeljo dan odprtih vrat izolskih gasilcev

Organizatorji dogodka so ob tej priložnosti povabili občanke in občane ter druge obiskovalce tudi na dan odprtih vrat izolskih gasilcev, pripravljen v sklopu meseca požarne varnostiPrireditev bo potekala v nedeljo, 9. oktobra, od 10. do 16. ure na Industrijski cesti pred gasilskim domom.