So semenska olja dobra ali slaba?

Te dni se na spletu odvija debata, ali so olja, pridobljena iz semen, zdrava ali ne?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nekateri trdijo, da so semenska olja strupena in lahko povzročijo vnetje. Da bi razumeli semenska olja, moramo najprej razumeti, v čem se razlikujejo od drugih virov maščob. Medtem ko je oljčno olje na primer pridobljeno iz hladno stiskanih oljk z minimalno predelavo, gredo olja iz semen skozi veliko strožji postopek rafiniranja. Zaradi tega postopka so ta olja nevtralnega okusa in primerna za različne načine kuhanja. Vendar pa obstaja tudi druga plat medalje – intenzivnejša predelava zmanjša hranilno vrednost olja.

Ena najpogostejših kritik semenskega olja je visoka vsebnost omega-6 maščobnih kislin. Čeprav so omega-6 kisline pomembne za uravnavanje holesterola in tvorbo insulina, problem nastane, ko je njihov vnos v primerjavi z omega-3 kislinami zmanjšan. Večina sodobnih prehranjevalnih navad vsebuje preveč omega-6 in premalo omega-3 kislin, ki lahko škodijo zdravju.

Številni kritiki trdijo, da lahko olja iz semen spodbujajo vnetja v telesu, kar poveča tveganje za bolezni srca in raka. Vendar je vnetje kompleksna reakcija telesa na različne dejavnike, vključno z okoljem, stresom in prehrano. Čeprav lahko uživanje semenskega olja vpliva na označevalce vnetja, igrajo številni drugi dejavniki ključno vlogo pri človekovem splošnem zdravju.

Namesto da se zanašate samo na eno olje, uporabite mešanico različnih olj, kot je olivno, avokadovo ali kokosovo olje. Pozorno preberite etikete in se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo “delno hidrogenirane” maščobe. Poskusite uravnotežiti vnos omega-6 in omega-3 maščobnih kislin tako, da svoji prehrani dodate živila, kot so ribe, chia semena in oreščki.