Sobotni recept: Lazanja z rikoto in špinačo

Lazanja z rikoto in špinačo je vegetarijanska različica klasične lazanje, pri kateri namesto mesne omake uporabljamo kremasto mešanico rikote (italijanskega svežega sira) in špinače. Testenine za lazanjo se plastijo s to mešanico in paradižnikovo omako ter obilico sira, običajno mocarele in parmezana. Ta jed je priljubljena zaradi svoje bogate teksture, blagega, a okusnega profila ter dejstva, da je odličen način za vključitev več zelenjave v obrok. Pogosto se uporablja tudi bešamel omaka za dodatno kremasto teksturo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Lazanja z rikoto in špinačo je odlična izbira za vegetarijance ali vse, ki si želijo malo lažje, a še vedno nasitne lazanje.

Sestavine za šest oseb

250 g testenin za lazanjo
0,5 l mleka
50 g masla
50 g moke
500 g očiščene sveže špinače
350 g sira rikota
100 g naribanega parmezana
200 g mocarele
muškatni orešček
sol, poper

Priprava

Najprej pripravimo bešamel. Na maslu prepražimo moko, prilijemo toplo mleko, pustimo, da zavre ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. V globoko ponev damo malo osoljene vode, dodamo špinačo, pokrijemo in kuhamo do mehkega.

Špinačo z rokami dobro odcedimo in sesekljamo.

Pripravljeno špinačo zmešamo z rikoto, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Na dno pomaščenega pekača razporedimo plast testenin, jih premažemo s špinačno mešanico, pokapljamo z bešamelom, dodamo narezano mocarelo in potresemo s parmezanom.

Nalagamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja vrsta naj bo mešanica špinače, mocarele, bešamela in parmezana.

Pečemo približno 30 minut na 200 stopinjah. Če želite biti prepričani, da se bo testo skuhalo, pecite približno 20 minut pokrito s folijo in nato še deset minut brez folije.

Več kulinaričnih vsebin tukaj.