Sestavine za lečin bolonjez
- 200 g rjave ali zelene leče
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- 1 korenček, nariban ali drobno sesekljan
- 1 steblo zelene, drobno sesekljano (po želji)
- 1 pločevinka pelatov (400 g)
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 1 žlička origana
- 1 žlička bazilike
- 1 lovorjev list
- 2 žlici olivnega olja
- sol in poper po okusu
- 300-400 g špagetov ali druge testenine
- svež peteršilj ali bazilika za okras
Postopek
Lečo dobro sperite pod tekočo vodo in jo odcedite. Če uporabljate suho lečo, jo lahko skuhate v osoljeni vodi 20–25 minut, dokler ni mehka, a še vedno čvrsta. Nato jo odcedite in pustite ob strani. Če uporabljate vnaprej kuhano lečo iz pločevinke, jo preprosto sperite in odcedite.
V veliki ponvi segrejte olivno olje. Dodajte drobno sesekljano čebulo in jo pražite pet minut, da postekleni. Nato dodajte sesekljan česen, korenček in zeleno (če jo uporabljate) ter pražite še pet minut, dokler se zelenjava nekoliko ne zmehča.
V ponev dodajte pelate in jih rahlo zdrobite z lopatico. Dodajte tudi paradižnikov koncentrat in vse skupaj dobro premešajte.
Dodajte origano, baziliko, lovorjev list, sol in poper. Prelijte z zelenjavno jušno osnovo in vse skupaj zavrite. Nato zmanjšajte ogenj in kuhajte na nizkem ognju približno 15 minut, da se okusi premešajo in omaka nekoliko zgosti.
Ko je omaka lepo kuhana in se je nekoliko zgostila, dodajte kuhano lečo. Premešajte in pustite, da se leča prepoji z omako še 5–10 minut. Če je omaka pregosta, lahko dodate še malo jušne osnove ali vode.
Medtem skuhajte špagete ali druge testenine po navodilih na embalaži, v osoljeni vodi, dokler niso “al dente”. Ko so kuhane, jih odcedite.
Lečin bolonjez postrezite na testeninah. Okrasite s svežim sesekljanim peteršiljem ali baziliko.
Predlogi za serviranje
Potresite z naribanim veganskim parmezanom ali klasičnim sirom, če niste vegani.
Postrezite z mešano solato in kosom hrustljavega kruha.
Lečin bolonjez lahko namesto s testeninami postrežemo tudi s polento.
Za več kulinaričnih vsebin prebrskajte našo rubriko kulinarika.