Sobotni recept: Pečen piščanec z maslom in česnom

Sočno, dišeče in odlično začinjeno – pečen piščanec z maslom in česnom je klasika, ki se ji je težko upreti. Kombinacija masla, limone in aromatičnih začimb daje mesu bogat okus in hrustljavo zlato skorjo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Priprava je preprosta, rezultat pa odlično kosilo, ki bo navdušilo družino in goste. Postrezite ga s svojo najljubšo prilogo in uživajte v vsakem grižljaju.

Pečen piščanec – sestavine

1 cel piščanec
25 g masla
1 žlica olivnega olja
sok ½ limone
1 čajna žlička soli
1 čajna žlička posušenega rožmarina
½ čajne žličke črnega popra
1 čajna žlička posušenega timijana
¼ čajne žličke kajenskega popra – po želji
3 stroki česna, stisnjeni
1 glavica česna, prerezana na pol

Priprava

Piščanca oplaknemo in dobro osušimo s papirnato brisačo.

Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Maslo stopimo in ga zmešamo z olivnim oljem in limoninim sokom. Mešanico vtremo v piščanca zunaj in pod kožo.

Zmešamo začimbe in posušena zelišča (ne česna) ter jih prav tako vtremo v piščanca.

Na koncu vtremo še strt česen.

V piščanca položimo stisnjeno polovico limone in na pol prerezano glavico česna ter mu krače zavežemo z vrvico ali aluminijasto folijo.

Piščanca prestavimo v pekač s prsmi navzdol in ga postavimo v pečico. Po 45 minutah piščanca obrnemo in pečemo še 45 minut.

Več idej o tem, kako piščanca pripravljajo slavni svetovni kuharji, tukaj. 

Sočen in hrustljav pečen piščanec