Da se meso enakomerno speče, naj bo sobne temperature, opozarjajo kulinarični strokovnjaki. Pomembno je tudi, da jagnjetine ne solite predolgo vnaprej, saj sol vpije sokove in lahko meso naredi suho. Tako marinirano meso je odlično za pripravo vrhunskega golaža, pri čemer je najbolj primeren del pleče. Po kratkem prepraženju na čebuli, jagnjetino narezano na kocke kuhajte v vodi s pasirano paradižnikovo omako in različno zelenjavo po želji.
Če imate radi eksotične okuse, se meso odlično ujema z medom, ki ga dodate proti koncu kuhanja golaža. Za pečenje ali na žaru so najbolj primerna jagnječja rebra, lahko pa uporabite tudi rebra ali but. Med peko meso občasno polivajte s svojim lastnim sokom, da ostane sočno. Če se odločite za but brez kosti, ga lahko nadevate z različnimi nadevi za še več okusa, odrezke pa lahko pohate ali uporabite v ražnjičih.
Jagnjetino je priporočljivo vedno peči na zmerni temperaturi. Tradicionalno se peče cela na ražnju, pripravi na lešo z zelenjavo, posebnost pa je tudi pod peko, skupaj z mladim krompirjem, zelenjavo in sadjem. Kot alternativa peki lahko uporabite vrečko za peko, saj se meso in zelenjava pečeta v lastnem soku.
Nasveti
Folija ščiti meso pred izsušitvijo med peko. Na začetku ga prekrijte, kasneje pa jo lahko odstranite.
Vonj jagnjetine lahko omilite z mariniranjem. Meso s začimbami, kot so limonina lupina in sok, rožmarin, timijan in česen v lupini, pustite od 2 do 24 ur v hladilniku.
Jagnječja rebra marinirana v medu in začimbah
Sestavine:
1,5 kg jagnječjih reber,
2 čebuli,
2 žlički mletega česna,
3 žličke medu,
3 žličke olivnega olja,
1/4 skodelice sojine omake,
1 skodelica vina,
sol,
poper,
1/4 skodelice limoninega soka,
1 žlička cimeta.
Priprava:
V manjši posodi zmešajte čebulo, česen, olje, med, sojino omako, vino, sol, poper, limonin sok in cimet. Jagnjetino dajte v ognjevarno posodo in prelijte z mešanico. Pustite v hladilniku eno uro, nato pecite 40 minut pri 200 °C. Postrezite z zelenjavo.
Mlada jagnjetina z aromo suhih gob
Sestavine:
3 žlice olivnega olja,
strok česna,
sol,
poper,
8 jagnječjih zrezkov iz buta,
1 žlica mletega rožmarina,
1/4 skodelice mletih suhih gob
Priprava
Zmešajte olje in mleti česen ter s tem premažite jagnjetino, solite in poprajte. Pustite eno uro v hladilniku. Nato jo premažite z mešanico rožmarina in gob ter pustite pol ure na sobni temperaturi. Meso na hitro prepražite na vsaki strani v ponvi z olivnim oljem, nato ga dajte v pečico in pecite približno 20 minut pri 190 °C.