Ta recept za čokoladne kocke vsebuje tako kokakolo, ki jo dodamo biskvitu, kot tudi preliv. Kokakola je gazirana sladka pijača, ki dopolni in poglobi okus čokolade v torti ter ji da dodatno sočnost.
Čokoladne kocke s kokakolo – sestavine:
Za torto:
350 ml kole
350 g sladkorja
280 g moke
225 g masla
180 g kisle smetane
50 g nesladkanega kakava
2 jajci
1,5 čajne žličke sode bikarbone
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
ščepec soli
Za glazuro:
400 g sladkorja v prahu
350 ml kole
115 g masla
25 g nesladkanega kakava v prahu
ščepec soli
Čokoladne kocke s kolo – priprava:
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pravokoten pekač namastimo in/ali obložimo s peki papirjem in postavimo na stran.
Naredimo biskvit: v ponvi med pogostim mešanjem segrejemo kolo, maslo in nesladkan kakav v prahu, dokler se sestavine ne povežejo in se maslo stopi.
V veliki skledi zmešamo moko, sladkor, sodo bikarbono in sol. Prelijemo s toplo mešanico na osnovi kole in dobro premešamo. Dodamo kislo smetano, jajca in vanilijev ekstrakt. Nadaljujemo z mešanjem, dokler ne dobimo enotne zmesi brez grudic.
Dobljeno zmes vlijemo v pripravljen model in za 25 do 30 minut postavimo v ogreto pečico. Z zobotrebcem preverimo, ali je kolač pečen, preden ga vzamemo iz pečice. Biskvit ohladimo.
Pripravimo glazuro: v ponvi segrejemo 350 ml kole in na zmernem ognju kuhamo približno 15 minut, dokler se tekočina ne zreducira in zgosti. Nato dodamo maslo in kakav – sestavine združimo z močnim mešanjem približno 30 sekund. Dodamo sladkor v prahu in malo soli ter vse skupaj dobro premešamo, dokler ne dobimo enotne gladke zmesi. Z dobljeno glazuro premažemo torto, počakamo, da se ohladi, jo narežemo in postrežemo.
Za več kulinaričnih idej klik tukaj.