Marinade zagotavljajo okus in aromo ter zmehčajo živila in jih naredijo sočna, toda kako dolgo bi morali marinirati meso, ribe ali zelenjavo za popolne rezultate? Gastronomski navdušenci Serious Eats so testirali piščanca, svinjino in govedino, da bi našli odgovor na to vprašanje.
Za marinado so zmešali: sojino omako, vodo, sladkor, sesekljan česen in rastlinsko olje (v razmerju 4:3:2:1:0,5) in meso marinirali: 30 minut, 1 uro, 4 ure, 8 ur in 24 ur, da bi ugotovili, koliko časa je trajalo mariniranje mesa za popoln rezultat.
Piščančje prsi
Meso, ki je stalo več kot štiri ure, je bilo občutno bolj slano kot ostalo.
Piščanec mora stati v marinadi vsaj eno uro, da lahko lepo karamelizira.
Meso, ki je bilo po kuhanju marinirano 24 ur, je postalo elastično in gumijasto.
Degustatorjem je bilo najbolj všeč meso, ki je bilo marinirano od ene do osem ur.
Piščanec, ki je bil mariniran le pol ure, je bil najmanj sočen.
Svinjski file
Za razliko od piščanca svinjina, ki je bila 24 ur mariniran, ni bila gumijasta, ampak sočna in dobro začinjena.
30-minutni in enourni vzorci so bili relativno nezačinjeni v primerjavi z dlje mariniranim mesom. Bili so tudi manj sočni.
Zaključek Serious Eats je, da svinjski file prenese daljše mariniranje bolje kot piščančje prsi.
Goveji zrezek
Najbolj okusno meso je bilo marinirano štiri ure ali dlje, degustatorjem pa je bilo najbolj všeč tisto, ki je bilo marinirano osem ur.
24 ur mariniran vzorec ni bil gumijast ali izsušen.
Zaključek
Z daljšim mariniranjem bo meso bolj začinjeno in sočno, vendar ne pretiravajte s časom – piščančje prsi lahko postanejo preveč žilave in gumijaste. Govedina in svinjina zdržita daljše mariniranje. Upoštevajte tudi, da na čas mariniranja vpliva tudi količina kisline (kis, vino, limonin sok) ali encimov (na primer ananasov sok), uporabljenih v marinadi.