Solata ali burek?

Burek, pita ali gibanica? Vse to so priljubljene pregrehe mnogih. Kako zdravo pa jih je uživati pogosto? Povemo vam, da je tudi solata odlična izbira.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kot je povedala nutricionistka Jelena Avramov  imajo ti obroki 250 do 300 kalorij na 100 gramov. Običajna porcija bureka je 250 gramov in če vsak dan poješ toliko bureka, zaužiješ 600, 700 ali celo več kalorij zgolj za zajtrk. Priljubljen dodatek bureka pa je tudi jogurt, ki vsebuje še dodatnih 100 kalorij. K takemu obroku je bolje dodati solato z jabolčnim kisom, piše Net.hr.

Free Food Salad photo and picture

Izogibajte se težki hrani

Jabolčni kis je odličen za uravnavanje skokov krvnega sladkorja, ki jih takšen obrok lahko povzroči. Priporočila je zeleno  solato, ki bo ustvarila občutek sitosti in s tem potrebo po manjši porciji bureka.

Kot je še dodala nutricionistka, so najtežje prebavljive najbolj mastne pite. Med težje sodi tudi burek, sploh v kombinaciji z mesom, potrebuje namreč največ časa, da se prebavi.

Težka hrana predvsem ni dobra zjutraj, saj smo zaspani po dveh ali treh urah. Ljudje potem pogosto posežejo po še eni razvadi, kavi.

Med pitami je najboljša izbira bučna pita, kot pa je še dodala Avramova, to niso zdravi obroki in je seznam bolj priporočljivih razvad težko narediti. Tega ne bi smeli zaužiti vsak dan, ko pa vseeno sem in tja posežete po teh razvadah in sladkem, naj bo to tisto, kar vam je všeč.