Solata, zaradi katere boste vzljubili bulgur

Za eksotičnim imenom bulgur se ne skriva nič drugega kot kuhana, posušena in nato zdrobljena trda pšenica, hrana držav Bližnjega vzhoda, ki postaja vse bolj priljubljena tudi v naši regiji.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Bulgur lahko pripravimo na različne načine, in ker se kuha zelo hitro, je vsestransko uporabna hrana in odlična za pripravo nečesa na poti.

Nekaj takega kot ta solata, ki vsebuje fino tuno, sveže kumare, drobno sesekljano čebulo in paradižnik, vse skupaj pa je začinjeno s prelivom iz limoninega soka in oljčnega olja.

Ta solata je hranljiva in nasitna, zato je idealna za v službo ali na piknik. Pri sestavinah je improvizacija dobrodošla, zato lahko dodate, kar vam najbolj ustreza ali kar imate takrat v hladilniku.

Solata s tuno in bulgurjem

250 g bulgurja
750 ml vode
200 g tune iz konzerve v olivnem olju
1 sveža kumara
7-8 češnjevih paradižnikov
½ glave vijolične čebule ali 2-3 koščki mlade čebule
4-5 žlic kuhane čičerike
nekaj vejic svežega peteršilja

Za preliv:

5 žlic olivnega olja
3 žlice limoninega soka
ščepec soli

Priprava

Bulgur prelijte z vodo, pokapajte z malo oljčnega olja in kuhajte po navodilih na embalaži (običajno je razmerje bulgurja in vode 1:3). Bulgur bo nabrekel in vsrkal vso tekočino, zato ga lahko nežno premešate z vilicami. Ohladite. Kumaro olupite in narežite na manjše kocke, češnjeve paradižnike narežite na četrtine ali manjše, čebulo grobo sesekljajte (če uporabljate mlado čebulo, jo narežite na kolobarje). Tuno odcedite od olja.

Kuhan bulgur dajte v skledo, najprej dodajte tuno in jo premešajte z vilicami, nato dodajte čičeriko in svežo zelenjavo ter vse skupaj še enkrat nežno premešajte.

Pripravite preliv: v majhen kozarec dajte oljčno olje, limonin sok in sol, zaprite in vse skupaj dobro pretresite. Preliv prelijte čez bulgur in zelenjavo, dodajte drobno sesekljan peteršilj in vse skupaj še enkrat dobro premešajte. Postrezite s popečenim kruhom.

Več kulinaričnih vsebin tukaj.