Solinarska sezona močno pod povprečjem

Letošnja solinarska sezona je močno pod dolgoletnim povprečjem. V Sečoveljskih solinah so pridelali 644 ton jedilne soli, občutno manj kot lani, je za STA navedel direktor Klavdij Godnič. Krajinski park, kjer trenutno poteka vzdrževanje kristalizacijskih površin, je sicer letos obiskalo že več kot 35.000 ljudi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V primerjavi z lansko sezono so skladišča soli veliko bolj prazna. Lani so zaradi ugodnih pogojev z vročino in sušo namreč pridelali 1750 ton jedilne soli. Je pa kakovost letošnje soli po oceni direktorja krajinskega parka zelo dobra.

Podpovprečna proizvodnja je posledica slabih vremenski pogojev in obilice dežja. Po Godničevih besedah so zaradi velike količine padavin konec avgusta sezono pridobivanja soli sklenili še pred začetkom septembra.

Takoj po zaključku sezone so začeli redna vzdrževalna dela na kristalizacijskih površinah v solinah ter pregled in sanacijo izparilnih površin, ki vključujeta strojno izdelavo nasipov in ročno vgradnjo zaporničnih sistemov. “Trenutno strojno obnavljamo tretje izparilno polje na Leri in vgrajujemo nove zapornice na Fontaniggah,” je razložil Godnič.

Kot je še povedal, letos poteka tudi obnova 175 metrov zidu Jernejevega kanala. Naslednje leto je predvidena sanacija še približno 500 metrov zidu z zaključkom del v letu 2025. Investitor je direkcija za vode.

Obisk krajinskega parka Sečoveljske soline je dober, je še povedal direktor. Letos so tako doslej našteli podobno število obiskovalcev kot lani in v letih pred epidemijo covida-19, skupaj že več kot 35.000.

V septembru je sicer ministrstvo za podnebne vire in prostor družbi Soline pridobivanje soli podaljšalo koncesijo za upravljanje Krajinskega parka Sečoveljske soline za deset let, do julija 2033.