Sončenje? Da, a z glavo!

Letos se izognite sončnim opeklinam.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Poletje je čas, ko koža zaradi lahkotnih oblačil ujame več sončnih žarkov ter kisika in ob pravilnem ravnanju zasije v vsej svoji lepoti. Nekaj porjavelosti ji da zlat odtenek in jo naredi privlačnejšo. Pa vendar se poleti pogosto načrtno preveč sončimo, včasih tudi opečemo, s tem pa koži škodujemo. Škodo si naredimo prav z vsako sončno opeklino ne glede na to, kako pogosto se zgodi. Sončenje uniči elastična vlakna, ki koži dajejo lep, gladek videz. Vodi v zgodnje staranje kože, ustvari gube, pege in razbarvanost kože ter povečuje tveganje za raka. UV-sevanje povzroča sončne opekline, prezgodnje staranje kože, poškodbe oči, oslabljen imunski sistem, fotoalergične in fototoksične reakcije. Je pa tudi glavni dejavnik tveganja za razvoj vseh vrst kožnega raka.

Število novih primerov kožnega raka v zadnjih desetletjih v svetu in Sloveniji narašča. Za pridobivanje vitamina D je nekaj izpostavljanja soncu nujno, a je za to dovolj že 10 do 15 minut sončenja na dan. Zato poleti poskrbimo, da med 10.00 in 16.00 uro načrtujemo aktivnosti v zaprtih prostorih ali senci. Upoštevajmo pravilo, ki narekuje, da se, ko je naša senca krajša od telesa, umaknemo v senco. Uživanje v zdravi senci bo dobro delo tako koži kot umu. V senci lahko počivamo, nič ni narobe pa, če naredimo kakšno vajo za krepitev. Nujne vaje skozi vse leto so vedno tiste za krepitev mišic trupa, ki razbremenijo hrbtenico in pomagajo se izogniti bolečinam v hrbtu. Če to opravimo v senci na plaži, pa bo toliko bolj prijetno, ko se bomo potem, prepoteni, skopali v morju.

Pred sončenjem izberimo aktivnosti, ki bodo naši koži pomagale pri čiščenju odmrlih celic, globinski navlažitvi in pridobivanju postopne in enakomerne porjavitve. Piling odstrani odmrle celice in tako lahko sonce enakomerno obarva vašo polt. Doma si ga lahko pripravite iz nerafinirane soli ali ostankov kave in oljčnega olja, kateremu lahko dodatke nekaj kapljic priljubljenega eteričnega olja.

Če ste med tistimi, ki se radi izognete kremam za sončenje, ki vsebujejo tudi škodljive kemijske spojine, si lahko olje za sončenje s faktorjem pripravite sami doma. Zavedajte se sicer, da je ta naravni zaščitni faktor, v primerjavi s tistim iz krem, precej nižji, in sicer med 6 in 8. Po drugi strani bo to olje spodbudilo tvorbo melanina in temnejšo porjavelost.

Kako ga pripravimo in kdaj?

Sedaj je ravno pravi čas, da naberemo še zelene orehe, jih narežemo in v steklenem kozarcu prelijemo z olivnim oljem, kozarec zapremo in postavimo za teden dni na sonce. Na koncu precedimo in prelijemo v temne stekleničke, manjšo količino, ki jo vzamemo s seboj na plažo, pa lahko tudi v odsluženo plastenko olja za sončenje. Pazite, da se zamašek dobro zapre! Olje bo temne barve in lahko pusti madeže na tkanini. Tudi tu lahko dodate nekaj kapljic priljubljenega eteričnega olja za prijetnejši vonj.

Vse naravno in avtohtono!