Začetek pomladi je običajno čas za šparglje. Divji šparglji sicer niso zaščiteni, a tisti, ki se boste odpravili nabirati šparglje na Hrvaško, utegnete biti kaznovani. Za nabiranje špargljev na zemljiščih oziroma v gozdovih, ki so v lasti države, namreč potrebujete posebno dovoljenje. To dovoljenje je sicer brezplačno in ga lahko pridobite z izpolnitvijo obrazca na spletni strani Hrvaških gozdov (Hrvatske šume).
Dovoljenje za zasebno ali komercialno uporabo
Dovoljenje je veljavno do 31. decembra tekočega leta in posameznikom omogoča, da dnevno naberejo do 2 kilograma divjih špargljev za izključno zasebno uporabo. Obstaja pa tudi možnost pridobitve dovoljenja za komercialne namene, za katere pa je treba plačati določeno pristojbino.
Kazni tudi do več kot 900 evrov
Tisti, ki se bodo odpravili šparglje nabirati brez omenjenega dovoljenja, tvegajo kazen, ki se giblje od 133 do 933 evrov.
Ta predpis sicer ne velja samo za šparglje, ampak za vse gozdne plodove (razen lesa) na državnih zemljiščih, tako denimo tudi za kostanje in gobe.
Divji šparglji: skriti zaklad narave
Ti zeleni poganjki, ki jih mnogi označujejo kot ‘zeleno zlato’, so cenjeni zaradi svojega edinstvenega, rahlo grenkega okusa in bogatih prehranskih vrednosti.
Divji šparglji, za razliko od svojih gojenih sorodnikov, rastejo spontano v naravnem okolju, predvsem v obalnih in kraških regijah. Njihova sezona je kratka, običajno od marca do maja, kar dodaja ekskluzivnost temu naravnemu proizvodu.
Šparglji v kulinariki
V kulinariki divji šparglji ponujajo nešteto možnosti. Od enostavnih jedi, kot so omlete ali solate, do bolj sofisticiranih, kot so rižote in testenine ter juhe in celo sladke dobrote. Njihov rahlo grenki okus se odlično dopolnjuje z različnimi sestavinami, še posebej z jajci in parmezanom.
Šparglji imajo tudi zdravilne učinke
Poleg svojega izjemnega okusa so divji šparglji znani tudi po svojih zdravilnih lastnostih. So bogat vir vitaminov, predvsem vitamina C, in mineralov, ter imajo nizko kalorično vrednost. Zato ne preseneča, da so postali priljubljen del zdrave prehrane.