Srce jim bije za rokomet

Deli novico s tvojimi prijatelji

Po površini resda nismo največja država, a s športnimi dosežki zagotovo spadamo v sam vrh. In dejstvo je, da je šport tisti, ki nas kot narod tudi največkrat združi. Po tem, ko nam je bilo uživanje v športnih spektaklih v živo za nekaj časa odvzeto, se vendarle lahko zopet odpravimo podpirat naše športnike. Tudi v dvorane. Vsi, od najmlajših do članov RD Koper, se to pomlad nadejajo nepozabnih rokometnih spektaklov.

 

ROKOMET JE DOMA V KOPRU

Ljubezen do rokometa pa je prisotna v našem Kopru. Vsi se še dobro spominjamo uspehov nekdanjega Rokometnega kluba Cimos Koper, ki je v naš kraj pripeljal raznolike evropske velikane in vsak konec tedna temeljito napolnil Areno Bonifika. Rokomet pa je v Kopru doma že od začetka 90. let, ko je klub najprej nastopal v nižjih ligah. Znameniti Cimos je postal sponzor koprskega rokometa v prelomni sezoni 2000/2001, ko je klub vstopil v 1. B ligo. Takratni RK Cimos Koper si je že v prvi sezoni zagotovil napredovanje v 1. A ligo, kjer je nastopal vse do leta 2013. Pomembna prelomnica v danem obdobju je bil prvi nastop na evropskih tekmovanjih v sklopu sezone 2004/2005 in trojček s sezone 2010/2011, ko je RK Cimos Koper osvojil državno prvenstvo, pokal in Challange Cup. Koprska rokometna šola pa je skalila veliko izjemnih rokometašev; Deana Bombača, Jureta Vrana, Uroša Rapotca, Nejca Poklarja in druge. Po finančnem zlomu starega RK Cimos leta 2013 so bili primorani pričeti znova.

 width=

ODLOČENI, DA ZAČNEJO ZNOVA

Posamezniki, ki so tako ali drugače sodelovali pri delovanju predhodnika in pa tudi ljudje, ki z rokometom prej niso bili povezani, so stopili skupaj z željo po ohranitvi enega izmed ponosov koprskega in obalnega športa – moškega rokometa. Aljoša Bertok, Vianej Višnjevec, Simon Maučec in Rado Velkavrh so tako ustanovili Rokometno društvo Koper 2013. Trenerska vloga članske (v sezoni 2013/2014 tudi mladinske) ekipe je bila zaupana trenerju Zoranu Jovičiču, ki je eden od najzaslužnejših oseb, da danes RD Koper uspešno stopa po začrtani poti in gradi novo zgodbo o uspehu s slovenskem rokometu. »Od samega začetka je zelo pomembno vlogo odigrala Zavarovalnica Sava in Mestna občina Koper, ki je z veliko mero posluha priskočila na pomoč ter omogočila osnovne pogoje za delovanje društva, saj je ponudila prostore za delovanje kluba in omogočila vadbo v sklopu Arene Bonifika, ki je hkrati tudi domača dvorana koprskih rokometašev,« se spominja Aljoša Bertok.

Delovanje društva, ki temelji na prostovoljstvu, je zastavljeno zelo kakovostno in na visokem nivoju. »Veliko energije usmerjamo v vzgojo mladih koprskih rokometašev in ponosni smo, da imamo tako dobro obiskano in uspešno rokometno šolo, kjer vzgajamo bodoče igralce za člansko ekipo. Pokazalo se je, da je to edini pravi način za približevanje športa mladim. Le tako bomo lahko ohranili in krepili koprski rokomet,« je prepričan predsednik društva Nejc Poklar.

 width=

MLAJŠE SELEKCIJE, V KATERIH SE KALI 200 OTROK

Društvo je tako prevzelo zapuščino koprskega Cimosa in sedaj rokometno pravljico piše na novo, z velikimi tiskanimi črkami. Veliko pozornosti posveča mlajšim selekcijam, ki vselej veljajo za steber. Trenutno v društvu razpolagajo z kar devetimi klubskimi selekcijami, kjer svojo rokometno pot kali približno 200 otrok – z začetkom že pri mini rokometu, kjer je posebno aktiven Uroš Rapotec, ena izmed legend koprskega in slovenskega rokometa: »Delo z mladimi je izredno navdihujoče. To so nepopisani listi, na katere kot trener pišeš z veliko odgovornostjo. Od nas je odvisno, ali bodo otroci šport vzljubili in kako se bodo v njem razvijali. Trudimo se, da že med malimi rokometaši razvijemo zaupanje in zdrav odnos do športa.« Društvo razpolaga še s sekcijo mlajših dečkov, ki že resneje trenirajo in nadgrajujejo svojo telesno pripravljenost, kategorijo starejših dečkov, kadetov in mladincev, ki nato preidejo v člansko ekipo.

V letošnji sezoni se po vseh osnovnih šolah v Mestni občini Koper in na Osnovni šoli Ankaran ponovno izvaja rokometni krožek. S tem želi Rokometno društvo Koper čimveč otrokom ponuditi možnost športnega udejstvovanja in zagotoviti kvalitetno vadbo ter športno druženje tudi za najmlajše. Vadba je primerna za otroke od 1. do 5. razreda. Zajema elemente, ki spodbujajo vsestranski športni razvoj in skladno rast otroka, najmlajšim pa privzgoji tudi delovne navade in ekipni duh.

Od meseca februarja dalje pa na parketu Arene Bonifika poteka »Mini rokomet – Mega zabava«, v sklopu katere se ob koncih tedna organizira brezplačne vadbe za vse otroke, ki obiskujejo krožek rokometa na svojih osnovnih šolah, ter na katerih bodo klubski trenerji skozi igro in zabavo utrjevali osnove rokometa.

 width=

STROKOVNI ŠTAB

Najboljši posamezniki iz selekcije mladincev bodo tako dobili možnost, da zaigrajo za člansko ekipo, katere strokovno vodstvo so trener Bojan Čotar, pomočnik trenerja in trener vratarjev Uroš Čuk, kondicijski trener Saša Ogrizović ter predsednik in vodja moštva Nejc Poklar. Bojan Čotar je pozicijo članskega trenerja zasedel decembra lani, ko je zamenjal Uroša Rapotca. »Zelo sem počaščen in ponosen, da je Koper želel mene – da smo se dogovorili za sodelovanje. Včasih o kakšnih športnih trenerji govorijo, da so bolj obrambni, bolj napadalni – meni je všeč hiter, atraktiven rokomet – ne, da je nenormalno število golov, ampak da je rokomet dinamičen in takšen, da zadovoljuje gledalce. In k takšnemu rokometu stremimo.«

 width=

Trenerski stolček v Rokometnem društvu pa je od ustanovitve, leta 2013, grelo kar nekaj znamenitih rokometnih imen. Prvi izmed njih je bil Zoran Jovičić, ki je obenem tudi igral za nekdanji RK Cimos Koper. Postal je prvi trener članske ekipe društva in z njo dosegel največje uspehe, kot so prvo mesto v 2. A ligi, prvo mesto v 1. B ligi, uvrstitev v finale Pokala Slovenije, uvrstitev v Superpokal in uvrstitev v evropski pokal EHF. V sezoni 2017/2018 je člansko ekipo Rokometnega društva Koper prevzel legendarni Veselin Vujović, ki je v istem obdobju deloval selektor slovenske članske reprezentance. S slednjo se je leta 2017 veselil uspeha, ki ga slovenski rokometni navdušenci vselej nosijo v srcu. Na svetovnem rokometnem prvenstvu je s slovensko reprezentanco, po zmagi nad našimi južnimi sosedi z 31:30, osvojil tretje mesto. Le sezono kasneje je legendarnega »Vuja« zamenjala še ene legenda, tokrat pa koprskega in slovenskega rokometa – Uroš Rapotec, ki je ekipo vodil vse do novembra lanskega leta.

 width=

ČLANSKA EKIPA RUMENO-MODRIH

Kader:

Vratarji: Rok Jelovčan, Luka Logar, Jakob Morato

Leva Krila: Tomislav Špruk, Andraž Makuc, Klej Sanabor

Levi zunanji: Tine Poklar, Matevž Žagar, Žan Nadarevič, Timon Černetič

Srednji zunanji: Andraž Kete, Žiga Smolnik, Andrej Makovec

Desni zunanji: Dragan Pavlović, Dani Zugan, Tian Furlan

Desna krila: Bor Breznikar, Sandi Muminović

Krožni napadalci: Jaka Moljk, Luka Vujović, Denis Konjevič

Bojan Čotar je prevzel člansko ekipo po tem, ko je slednjo v poslednjih treh srečanjih koledarskega leta vodil predsednik društva Nejc Poklar, pod čigar taktirko je RD Koper vselej zmagal in se ponovno vrnil v boj za prva štiri mesta državnega prvenstva, oz. Lige NLB. V boj pa se spušča s člansko ekipo, ki jo sestavlja optimalna mešanica med mladimi in potencialnimi rokometaši ter rokometaši z dolgoletnimi izkušnjami igranja na visokem nivoju.

 width=

Kot smo že omenili je RD Koper svojo člansko pot pričel v najnižjih ligah slovenskega rokometa in vsako leto napredoval ligo višje. V začetnih letih so za člansko ekipo igrali pretežno igralci iz »zlate generacije« – generacije 1996. Najbolj poznani produkti rokometne šole RD Koper so Aleks Vlah, Tilen Sokolič, Nino Gržentič, Adam Bratkovič, Jaka Moljk in Grega Krečič. Med največje uspehe društva uvrščamo četrto mesto v Ligi NLB, drugo mesto v Pokalu Slovenije, uvrstitev v Superpokal. V sklopu evropskih tekmovanj pa se lahko RD Koper pohvali s trojno uvrstitvijo v Pokal EHF, v sklopu katerega je enkrat tudi nastopil v glavnem oz. skupinskem delu.

 width=

ŽELJA – VRNITEV EVROPSKEGA ROKOMETA V ARENO BONIFIKA

Evropski rokomet že nekaj let manjka v Kopru in obenem Areni Bonifika, ki ima vse potrebne lastnosti za takšno stopnjo tekmovanja. Večnamenski objekt, ki ga po prenovi leta 2013, poznamo pod imenom Arena Bonifika, je prve športnike sprejel maja 1999. Zagotovo so številne reprezentančne tekme v rokometu in košarki vzpodbujale domačine k postavljanju novih izzivov in tako je tudi koprski šport v slovenskem prostoru in v tujini postajal bolj prepoznaven. »Nemalokrat je prav rokomet do zadnjega kotička napolnil vseh 3000 sedišč Bonifike in želimo si, da bi bilo tudi v prihodnje tako. Morda tudi ob kakšni evropski tekmi,« apetitov ne skriva Poklar.

 width=

ZVESTI NAVIJAČI – DVANAJSTI KOPRA

Arena Bonifika pa nikakor ne bi bila »arena« brez najzvestejših koprskih navijačev – Dvanajstih Kopra. Navijaška skupina Dvanajsti Kopra je nastala leta 2002, ko se je skupina navijačev odločila prekiniti mrtvilo, ki je v tistem obdobju vladalo na koprskem nogometnem stadionu. Zgodbo Dvanajstih Kopra pa so najbolje ubesedili njihovi člani sami: »Želja navijačev je bila podpreti Nogometni klub Koper in postati njihov dvanajsti igralec. Nekaj let smo tako preživeli na tribunah nogometnega stadiona. Leta 2006 pa nas je k sodelovanju povabil Rokometni klub CIMOS Koper in začelo se je naše osvajanje tribun dvorane Bonifika. Z vse boljšimi rezultati RK Cimos Kopra se je med člani društva povečevalo zanimanje za ogled rokometnih tekem. Z uspehi RK Cimos Kopra se je tudi naše članstvo povečevalo. Klub smo spremljali na vseh domačih in številnih tujih gostovanjih. Z uvrstitvijo koprskih rokometašev v evropska ligaška tekmovanja pa smo prekrižali Evrope po dolgem in počez. Se s kombiji peljali v Romunijo, uživali na gostovanjih na Portugalskem, Danskem, Nizozemskem, v Španiji, Rusiji, Nemčiji in na Poljskem, pa še kje drugje. Našo privrženost klubu smo izkazovali tudi s pomočjo pri organizaciji evropskih tekem in bili za naše delo tudi deležni pohval krovne organizacije EHF. Pravo navijaško vzdušje v dvorani pa smo spodbujali s pripravami izvrstnih koreografij. Dvorana Bonifika je bila tudi zaradi nas večinoma neosvojljiva trdnjava.«

 width=Izjemno vzdušje in rokomet je leta 2013 zamenjala stigma, katere povod je bil propad znamenitega RK Cimos Koper. O slednjem pa trdijo: »Po razpadu RK Cimos Koper je bilo veliko negotovosti, vprašanj in dileme v smislu, ”kaj pa sedaj?”. Odločitev je bila takoj jasna, če bo kdorkoli igral rokomet v koprskem dresu, bomo zraven in tako je tudi bilo. Rodilo se je novo rokometno društvo RD Koper 2013, zgodbo o feniksu iz pepela pa vsi dobro poznate. Pridružite se nam in skupaj z nami ustvarjajte vzdušje, ki mu ni para. Člani društva smo postali tudi pravi prijatelji, ki se imamo vedno lepo. Forza Koper!«

 width=

KRATKOROČNE ASPIRACIJE

Kaj lahko od koprskih rokometašev, ki so od ponovnega pričetka pred devetimi leti veliko dosegli, pričakujemo v prihodnosti? Koprska ekipa je v drugi del sezone 2021/2022 vstopila visoko motivirano in s ciljem po uvrstitvi med prve štiri ekipe v prvi slovenski rokometni ligi, oz. Ligi NLB. Prva štiri mesta obenem vodijo v evropska tekmovanja, ki vsekakor spadajo v takšno športno mesto, kot je Koper. Ob vsem tem pa društvo želi še naprej delovati po smernicah, ki so bile zastavljene ob njegovi ustanovitvi – poudarek na lokalnem, kar zajema tako igralski kader in mlajše selekcije, kakor tudi sponzorje oz. partnerje. Vabljeni na rokometno pomlad v Areno Bonifika ter na spletno stran društva www.rd-koper.si ter na FB profil RDKoper2013, kjer lahko spremljate rokometne aktualnosti rumeno-modrih!

Rokometaši RD KOPER so bili s strani Športne zveze Koper izbrani tudi za Ekipo Kopra 2021! Andraž Makuc in Sandi Muminović sta prejela nagrado za Športni dosežek v mladinski kategoriji za ekipe, saj sta s slovensko mladinsko reprezentanco osvojila četrto mesto na evropskem prvenstvu. Posebno priznanje Športne zveze Koper je prejel trener v lanski sezoni, Uroš Rapotec.

 width=

www.rd-koper.si

FB profil: RDKoper2013

 

Andrej PongracOglasno sporočilo.