Kot piše Net. hr bo po naslednjih živilih v letu 2024 največ povpraševanja.
Gobe
Lani je The New York Times gobe razglasil za hrano leta, letos pa še naprej zasedajo visoko mesto na lestvici kulinaričnih trendov. Poleg tega, da so gobe koristne za okolje, so dobre tudi za zdravje ljudi. Gobe predstavljajo pomemben del ekosistema in kroženja snovi v naravi.
Morske alge
Umami je okus, ki ga običajno povezujemo z mesom, vendar ni nujno, da izvira vedno iz mesa. V zadnjem času je priljubljen način za doseganje umamija v različnih jedeh uporaba morskih alg.
* Umami predstavlja peti okus, poleg sladkega, slanega, kislega in grenkega, in je drugačen od ostalih.
Indijski oreščki
Oreščki, predvsem indijski oreščki, postajajo v svetu kulinarike vse bolj priljubljeni. Poleg tega, da se uporabljajo v tradicionalnih omakah, kot so arašidove in paradižnikove omake, so indijski oreščki postali ključna sestavina številnih novih receptov. Številne študije poudarjajo njihove zdravstvene koristi, kot so zniževanje holesterola, krepitev imunosti ter podpora mišic in živčnega sistema.
Fižol
Fižol velja za zelo trajnostno živilo. Ima pozitiven vpliv na okolje, saj veže več ogljika v tleh, kot ga odda. Poleg tega so vse vrste fižola prehransko bogate, vsebujejo malo maščob in so bogate z vitamini. Samo 100 gramov vsebuje devet gramov beljakovin in devet gramov vlaknin.