Lani decembra je Piran dobil svojo avtentično sladico, ki so jo snovalci poimenovali Š’torta, in sicer po sorti avtohtone piranske oljke. Projekt so kot poklon tradiciji solinarstva in oljkarstva v enem najlepših mest Sredozemlja zasnovali v Mestni kavarni Piran, recept za tortico pa je pripravil najmlajši slovenski chef z Michelinovim priznanjem, tedaj 23-letni Kristian Zule iz Stare gostilne Piran. Š’torto je obogatil s slastno karamelo s piransko soljo in z olivnim moussom, najbolj drzni gurmani pa lahko tortici dodajo tudi nekaj kapljic lokalnega oljčnega olja z domačije Milok.
Inovativen projekt, ki povezuje številne lokalne akterje ter krepi turistično in kulinarično ponudbo, je bil med gosti odlično sprejet. Po predstavitvi sladice v Mestni kavarni Piran so Š’torto pričeli prodajati še v izbranih lokalih skupine Tim International d.o.o., ki upravlja z desetimi lokali po Sloveniji, vključno z Mestno kavarno Piran.
4.000 tortic za 10.000 evrov dobrodelnih sredstev
Ob predstavitvi sladice so se snovalci zavezali, da bodo del izkupička od prodaje namenili v dober namen. Izbrali so lokalno društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, ki s svojim poslanstvom pomaga otrokom, ki na poti do zdravja potrebujejo oporo v obliki terapij in rehabilitacije.
»Odzivi so nas prijetno presenetili. Gostje so nad drzno in nevsakdanjo kombinacijo okusov naravnost navdušeni, našo dobrodelno gesto pa so lepo podprli tudi domačini. V povprečju smo prodali skoraj 1.000 tortic na mesec, za kar gre res velika zahvala vsem gostom, podpornikom, partnerjem in nenazadnje tudi našim sodelavcem, ki uspešno predstavljajo zgodbo o piranski tradiciji – tudi na krožniku,« je povedala Tamara Simčič Posavec, direktorica podjetja Tim International d.o.o., kjer so s prodajo sladice nabrali nekaj manj kot 10.000 evrov, nato pa znesek z dodatno donacijo zaokrožili navzgor.
»V Mestni Kavarni v Piranu že dolgo čutijo z nami. Ustvarili so avtentično sladico Š’torto, s katero nas razvajajo, in sladici dodali humanitarno noto. Zbrali so neverjetnih 10.000 evrov upanja za otroke, ki potrebujejo naše sočutje in srčno pomoč. Po Urbanu bomo z njihovo pomočjo pomagali tudi Urbanovim prijateljem. Na obraze otrok bodo tako ponovno risali nasmehe in v njihovih očeh prižigali iskrice sreče,« se je ob prevzemu donacije v imenu vseh otrok in njihovih staršev zahvalila Larisa Štoka, predsednica društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki.
Solinarski praznik kot pomemben vir navdiha, sodelovanja in povezovanja
Poslanstvo Š’torte presega kulinarične okvire, saj je sladica nastala z namenom povezovanj in sodelovanj. Eden od pomembnih virov navdiha zanjo je tudi Solinarski praznik, na katerem se predstavlja med primeri dobre prakse. Letošnji jubilejni 20. Solinarski praznik ob prazniku sv. Jurija, bo potekal od 19. do 21. aprila 2024 v Piranu in piranskih solinah. Gre za etnološko, kulturno, družabno, izobraževalno, kulinarično in religiozno prireditev, ki jo v piranski občini že dve desetletji soustvarja več kot 35 društev, zavodov, institucij in posameznikov. Na bogato dogajanje je povabil podžupan občine Piran Christian Poletti: »Bogato in pestro dogajanje začnemo v petek z dekoracijo mesta z girlandami in čistilno akcijo, v soboto poteka glavni del programa s številnimi delavnicami, predavanji in kulinaričnimi dogodki, v nedeljo pa sledita tradicionalna procesija in sveta maša ob praznovanju praznika sv. Jurija ter zaključek s simboličnim odhodom solinarjev v soline, tako kot nekoč.«
Na Solinarskem prazniku bo sodelovala tudi Mestna kavarna Piran, katere vodja Jelena Arsić, je dejala: »Z veseljem sodelujemo in prispevamo k ohranjanju lokalne tradicije. V času solinarskega praznika bo Mestna kavarna Piran imela svojo stojnico na Tartinijevem trgu, kjer bo ponujala Š’torto v manjši različici – v priročnem v kozarčku. Naša vloga pa je tudi povezovanje praznika in ljudi. V ta namen bomo v soboto, 20. aprila, na terasi kavarne gostili solinarski ples, kjer se bomo skupaj zabavali od 19. ure dalje.«
Š’torta je na voljo v vse več lokalih, dobila je tudi svojo »fine dining« različico
Sladokusci Š’torto lahko poskusijo v Mestni kavarni Piran, v lokalih verige Cappuccino v Kopru in Luciji, občasno tudi v Sežani in Novi Gorici, v sklopu redne ponudbe pa je na voljo tudi gostom restavracije Marina Portorož. Snovalci sladice so poskrbeli tudi za ljubitelje visoke kulinarike, saj je priznani chef Kristian Zule, avtor sladice, poskrbel tudi za ekskluzivno »fine-dining« različico Š’torte. Z mladostno igrivostjo in izkušnjami v različnih restavracijah z Michelinovimi zvezdicami je pripravil pravo kulinarično mojstrovino, ki jo ponujajo le streljaj od Tartinijevega trga, v Stari gostilni Piran.
»Gradil sem na enakih komponentah, saj sem želel ostati zvest izvornim, značilnim okusom. Sem pa prosto pot domišljiji odprl pri videzu, saj je sladica servirana na bistveno drugačen način, ki poleg okusa nagovarja še vse druge čute,« je povedal mladi, a prekaljeni chef Stare gostilne, Kristian Zule.