Sum nezakonitega lova risinje

Policija preiskuje sum na nezakonit lov, potem ko je na GPS-ovratnica risinje Neže poslala signal smrtnosti. Na Dolenjskem so našli le ovratnico in madež krvi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Februarja letos so bili biologi Biotehniške fakultete obveščeni, da se je v past na območju Male gore ujel manjši ris. Ugotovili so, da gre za samičko, najverjetneje za potomko risinje Teje in risa Goruja. Poimenovali so jo Valentina. Pozneje isti dan pa se je v past ujela še druga samička, prav tako mladič risinje Teje. Namestili so ji telemetrično ovratnico in jo poimenovali Neža.

Le nekaj mesecev pozneje, v sredini maja, je GPS-ovratnica risinje Neže poslala signal smrtnosti. Projektni partnerji Life Lynx so nemudoma šli na teren in na območju Lovske družine Struge na Dolenjskem našli ovratnico, ki je bila odtrgana na silo.

Lovska zveza Slovenije (LZS) je policiji namenila 100-odstotno podporo in sodelovanje pri preiskovanju primera, so zapisali pri projektu LIFE Lynx. Policija je s pomočjo psa na mestu našla madež krvi, analiza pa je potrdila, da gre za kri risinje Neže.

Preiskava še poteka, za zdaj ni znanih več podrobnosti.