Superživilo, ki čisti črevesje in je polno vitamina C

Zgodba pripoveduje, da medved, ko se prebudi iz zimskega spanca, po gozdu najprej išče čemaž oziroma divji česen, da si po mesecih zimskega spanja očisti črevesje in se regenerira, šele nato si poišče drugo hrano.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ta zelnata trajnica se spomladi pojavi v senčnih gozdovih, ob rekah in vodnih telesih kot prva vitaminska bomba.

Divji česen, ki ga mnogi imenujejo superživilo, je zaradi svojih koristi v središču pozornosti predvsem od začetka pandemije covida.

Poznan je tudi kot čemaž nabiramo ga spomladi, ko začne olistati, dokler ne zacveti v začetku poletja.

wild garlic 3272956 1280

Najboljši je svež – uporabljamo ga v različnih solatah, pa tudi v juhah in zelenjavnih jedeh. Poleg tega je dober konzervans – damo ga na meso, da se dlje obdrži.

S praženjem izgubi večino svoje ostrine, vendar se njegova aroma okrepi.

Deluje proti virusom, ugodno vpliva na živčni sistem in črevesje

Bogat je z rastlinskimi beljakovinami, koristnimi aminokislinami in različnimi vitamini. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C – približno 100 mg na 100 g svežih listov – in fitoncidov (naravnih antibiotikov) velja za protivirusno rastlino.

Srem vsebuje tudi vitamine skupine B, provitamin A (betakaroten) in mineralne soli, ki vzdržujejo kislinsko-bazično ravnovesje v telesu, normalizirajo presnovo vode in soli ter blagodejno vplivajo na endokrini, živčni in prebavni sistem. Vsebuje tudi kalcij, kalij, železo in jod.

Strokovnjaki pravijo, da ta rastlina čisti krvne žile, znižuje holesterol in normalizira krvni tlak. Naj ga uživajo tisti, ki trpijo za spomladanskim pomanjkanjem vitaminov in slabim apetitom. Odličen je za izboljšanje delovanja črevesja, listi pa delujejo protivnetno.

Pri tem velja opozorilo: Če imate resne zdravstvene težave, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Za čemaž so značilni široki, suličasti listi in beli, zvezdasti cvetovi, ki tvorijo dežnikasto socvetje. Pri nabiranju čemaža je treba biti pozoren, saj ga lahko kaj kmalu zamenjamo z podobnimi, a strupenimi rastlinami, kot sta šmarnica (na spodnji fotografiji) ali jesenski podlesek.