Švedska Izolanka Marina Martensson: Nepozabna doživetja z Laibachi

Izolani slovijo kot ljudje širokega duha, gostoljubni in srčni. Pred dobrim desetletjem so radi medse sprejeli rdečelaso, pegasto, navihano in skodrano Marino Martensson, damo z zvonkim glasom, kitaro in nalezljivim nasmehom švedsko slovenskih korenin. Simpatična Marina se je dobro vklopila v Izolo in jo obogatila s svojim glasbenim talentom. Zadnja leta pa živi med Izolo in Ljubljano, kjer poučuje glasbo, veliko pa je naokoli, saj so njen talent prepoznali in jo medse povabili člani legendarne zasedbe Laibach. 

Deli novico s tvojimi prijatelji

Marina je ponosna na svoje slovenske korenine – njena mama je bila rojena v Izoli, v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja pa je šla s trebuhom za kruhom na Švedsko in si tam tudi ustvarila družino. Najprej se je rodila Emilia, nato pa še Marina. Deklici sta se že zelo zgodaj srečali z odrom, saj sta starša imela jazz klub in je bila od malega obkrožena z jazz glasbo. Najprej se je petju posvetila Emilia, nato pa še Marina. V domačem klubu je nabirala odrsko kilometrino, se družila s profesionalnimi glasbneiki in uživala v aplavzih. Na Švedskem ji je bilo lepo, vendar je ves čas po tihem hrepenela po domovini svoje mame.

 

Vrnitev h koreninam

»Leta 2013 sem najprej tri mesece preživela v Stockholmu, nato pa sem prišla v Izolo. S seboj sem imela kitaro, želela sem pisati glasbo in se učiti slovenščino,« pripoveduje ta izjemna mlada ženska in dodaja, da jo je Izola očala v hipu. Navdušila jo je s svojo majhnostjo, svetovljanstvom, gostoljubnostjo, odlično hrano, ki jo strežejo po restavracijah, vini, živahnim mediteranskim vrvežem in še bi lahko naštevala. Niti burja, ki pozimi rezko brije okoli kamnitih zidov, ji ni odveč.

Po prihodu v Slovenijo je začela počasi poganjati korenine – zbližala se je s svojo slovensko družino in začela počasi s kitaro nastopati na Obali. Učila se je tudi jezika. Izola ji je tako zlezla pod kožo, da se nikoli ni vrnila domov. Vesela pa je, da so jo tudi Izolani lepo sprejeli. »Ko mi pravijo »naša Marina«, mi to zelo veliko pomeni. Nad Izolo pa sem navdušila tudi številne švedske prijatelje, ki radi pridejo k meni na obisk. Ravno tako tudi moji švedski sorodniki,« se smeji glasbenica, ki se je kar dobro naučila tudi slovenščine. »Moja mama ni nikoli z mano govorila slovensko. Vse, kar znam, sem se naučila v Izoli. Zelo sem ponosna, da mi jezik kar dobro gre in da tudi pojem v slovenščini,« je zadovoljna Marina, ki si razen s petjem kruh služi tudi s poučevanjem. Velikorat pa nastopata s sestro Emilio, ki je tako kot Marina navihano skodrana.

maja martensson sestra emilia luka ilersic

 

Glasba je njena stalnica

»Cele dneve, od zgodnjega jutra do poznega večera, se ukvarjam z glasbo. Čez dan jo poučujem na Mednarodni šoli v Ljubljani, zato sem se morala (začasno) preseliti v prestolnico. Izolo zelo pogrešam in jo še vedno doživljam kot domače mesto ter obiskujem tako pogosto kot jo lahko. Ko mi bosta čas in delo dovoljevala, se bom vrnila nazaj!« pravi Marina, ki je nekaj časa ni bilo niti v Ljubljani, saj je bila na turneji s kultno glasbeno skupino Laibach. »Bili smo naokoli na evropski turneji, dva koncerta pa smo imeli v Kinu Šiška. To poletje bomo veliko nastopali v tujini, naslednji koncert v Sloveniji bo osmega julija v Kranju, nato pa nas novembra čaka še ena evropska turneja. Vesela sem bila, da smo v sklopu turneje nastopili tudi v Skandinaviji. Lepo se je bilo vrniti v »ta dom«, srečati in nastopati za tamkajšnjo družino in prijatelje,« pravi Marina, ki jo bomo to poletje lahko velikokrat srečali na Obali, saj bo nastopila na kar nekaj samostojnih koncertih.  Vražja Švede-Slovenka ima v svojem rokavu še veliko (glasbenih) asov. Laibachi bodo to poletje izdali nov singl, ki ga je napisal Marinin dober prijatelj iz Pirana, odlični glasbenik – pozavnist Denis Beganović.

marina martensson kitara