Svetle lise na čokoladi: Jo lahko jemo ali jo moramo zavreči?

Dobro je vedeti, da bo temna čokolada od datuma izdelave zdržala vsaj dve leti, mlečna in bela čokolada pa polovico manj, ker vsebujeta mlečne maščobe, ki se hitreje pokvarijo kot kakavovo maslo …

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ste že kupili čokolado, jo odprli in na njej videli sive in bele lise, ki spominjajo na plesen? Če se sprašujete, ali bi jo morali zavreči, strokovnjaki pravijo: “Ne, takšna čokolada je varna za uživanje.”

Vse oblike čokolade, vključno s tablicami, prelivi in bonboni, lahko razvijejo svetle lise. Dva razloga sta, zaradi katerih je takšna čokolada najbrž varna za uživanje, kuhanje in peko iz dveh razlogov. Prvič, čokolada ima malo vlage, zato se mikroorganizmi težko naselijo in rastejo kljub visoki vsebnosti sladkorja. Drugič, kakav je poln naravnih antioksidantov, ki preprečujejo oksidacijo in žarkost maščob.

cvetenje čokolade

Cvetenje čokolade

“Čokoladni madeži so naravna sprememba, ki se pojavi, ko slabo temperirano čokolado dlje časa hranimo v toplih in vlažnih pogojih. To prašnost, znano kot ‘cvetenje‘, povzroča kopičenje maščobe ali sladkorja na površini čokolade,« pojasnjuje dr. Stuart Farrimond v knjigi The Science of Cooking: Everything You Need to Know to Master the Art of Cooking in dodaja, da se cvetenje maščobe pojavi, ko se maščobe v čokoladi stopijo in tvorijo velike, opazne grudice. Cvetenje sladkorja se pojavi, ko se sladkor stopi in pusti tanko plast sladkorja.

cvetenje čokolade

Čokolada zdrži vsaj dve leti

Dobro je vedeti, da bo temna čokolada od izdelave zdržala vsaj dve leti, mlečna in bela čokolada pa polovico manj, saj vsebujeta mlečne maščobe, ki se hitreje pokvarijo kot kakavovo maslo.

Čokolada, ki je zaradi “cvetenja” postala svetlejše barve, je varna za uživanje, če pa opazite plesen, kakršne koli druge anomalije ali če je čokoladi potekel rok uporabe, jo je bolje zavreči.