Ta hrana je najslabša za zdravje naših možganov, pravi nevrolog

Glede na to, da bosta približno dva od treh Američanov po 70. letu starosti doživela kognitivno okvaro, je razumljivo, da je iskanje načinov za ohranjanje zdravja možganov za mnoge prednostna naloga. In eden od načinov za to je zmanjšanje nekaterih najslabših živil za zdravje možganov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Hrvaški portal index.hr piše o tem, kaj pomeni zdravej možganov. »Ohranjanje optimalnega zdravja možganov pomeni zmanjšanje vnetij in izpostavljenosti toksinom«, pojasnjuje nevrolog Dale Bredesen in dodaja, da uživanje nekaterih živil škoduje zdravju naših možganov, eno od njih pa je še posebej nevarno in priporoča, da čim bolj izogibajte. Gre za ocvrto hrano.

 

Pojasnjuje, da je vse, kar je globoko ocvrto, dobrega okusa, vendar je slaba izbira za zdravje naših možganov. Bredesen namreč opozarja, da pogosto uživanje ocvrte hrane povečuje tveganje za kognitivne zdravstvene težave. To potrjujejo rezultati meta-analize, objavljeni v American Journal of Clinical Nutrition, ki je pokazala povezavo med uživanjem ocvrte hrane in kognitivnimi težavami.

 

Spomnimo, kognitivne sposobnosti so zmožnosti učinkovite uporabe možganov za smotrno vodenje življenja in reševanje problemov, s katerimi se srečujemo v vsakodnevnem življenju. Gre za sposobnost pridobivanja informacij, njihovega shranjevanja, procesiranja in uporabe v procesu odločanja, kar potrebujemo za normalno samostojno opravljanje sprotnih življenjskih nalog.