Obstaja veliko živil, ki so zdrava za srce, a tudi tistih nezdravih možnosti, ki se jih moramo izogibati za bolj zdravo srce in manjše tveganje za bolezni. Kot vam je verjetno že znano, hrana z visoko vsebnostjo maščob, lahko predstavlja tveganje za zdravje srca in nastanek bolezni. Dietetičarka Lisa Andrews je izdala, katera štiri živila so slaba za zdravje našega srca ter lahko zamašijo žile.
Slanina
Omenjena dietetičarka jo opredeljuje kot glavnega krivca za zamašitev arterij, zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob in natrija. Zaradi nasičenih maščob vaša jetra proizvajajo več holesterola, kar kot pravi, lahko povzroči otrdelost arterij.
Polnomastni sladoled
Poleg nasičenih maščob ima tudi veliko sladkorja, zaradi česar so lahko vaše arterije lepljive in je večja verjetnost, da se bodo nabirale obloge in maščobe. Opozarja na prekomeren vnos sladkorja, ki pa lahko v kombinaciji z nasičenimi maščobami lahko povzroči povečanje trigliceridov v krvi.
Rebrni zrezek
Običajno je izrezan iz dela mesa okrog glavnega rebra ter pogosto vključuje meso na kosti. Čeprav je sočen in bogatega okusa, dietetičarka svari pred uživanjem tega mesa, saj vsebuje veliko maščob in holesterola. Rebra so eden najbolj mastnih delov rdečega mesa in so podobno kot slanina bogata z nasičenimi maščobami in holesterolom.
Krofi
Poleg sladkorja in maščobe, ki lahko zviša raven sladkorja v krvi, poveča možnost za nastanek sladkorne bolezni, ki pa je že sama po sebi tveganje za bolezni srca, pojasnjuje dietetičarka. Krofi vsebujejo tudi rafinirano moko, ki povzroča hitre skoke ravni sladkorja. Nezdrave transmaščobe in nasičene maščobe lahko dodatno zvišajo raven holesterola. Če pa se jim, kljub vsemu ne morete upreti, dietetičarka svetuje, da pojeste enega in se izogibate tistih polnjenih z raznimi kremami in dodatki.