Za vnetje sinusov vam lahko pomaga pravilna izbira hrane

Glavoboli in zamašen nos sta glavni znaki, da imate vnetje sinusov. Vendar pa obstajajo določena živila, ki vam lahko pomagajo pri lajšanju simptomov in hitrejšem okrevanju.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vam je vnetje sinusov že kdaj zagrenilo življenje? Sinusi se nahajajo ob vaših očeh, nosu, ličnicah in čelu, sluznice pa obdajajo te votline in proizvajajo sluz, ki filtrira bakterije. Ta sluz običajno teče iz nosu, vendar prehlade, dihalne okužbe, alergije ali odstopanje septuma lahko povzročijo vnetje in oteklino vaših nosnih votlin. Zamašeni sinusi lahko povzročijo kopičenje sluzi, polne bakterij, kar lahko vodi do sinusne okužbe. Zato, da bi lažje prenašali vnetje, poleg zdravil priporočamo večje vnos tekočine in uravnoteženo prehrano.

Ingver

Ingver je še eno od najboljših živil za vnetje sinusov, še posebej, če alergije povzročajo težave s sinusi. Raziskava iz aprila 2020, objavljena v reviji BMC Complementary Medicine and Therapies, je razkrila, da jemanje 500 miligramov ingverjevega ekstrakta vsak dan lajša simptome alergije, kot so zamašen nos in izcedek iz nosu, enako učinkovito kot jemanje 10 miligramov zdravila za lajšanje vnetja.

Pikantna hrana

spices 370114 1280
Pikantna hrana lahko tudi koristi, ko imate vnetje sinusov. To je zato, ker kapsaicin, snov, ki jo vsebujejo pekoče paprike, lahko pomaga razredčiti vašo sluz, kar pomaga olajšati nealergijske simptome, kot je zamašen nos.

Česen

Nasekljan česen sprošča alicin, snov, ki lahko ima antibakterijske in antimikrobne učinke v boju proti virusom. Ta antibakterijska lastnost lahko pomaga pri lajšanju težav s sinusi, prehladami in kopičenjem sluzi. Vendar pa po mnenju Medicinske univerze v Rochestru potrebujejo dodatne raziskave, da bi bolje razumeli, kako česen lahko zdravi te težave.

Čebula

Podobno kot česen ima tudi navadna čebula lahko podobne antibakterijske učinke. Prav tako vsebuje alicin, ki lahko pomaga pri zdravljenju simptomov sinusne okužbe, kot je zamašen nos.

Barvito sadje in zelenjava

Po raziskavi iz leta 2013, objavljeni v Advances in Nutrition, določene spojine v sadju in zelenjavi živih barv, kot so karotenoidi in flavonoidi, lahko imajo protivnetne in antioksidativne učinke, ki pomagajo telesu bolje delovati in se celo branijo pred okužbami. To predvsem vključuje vrste sadja in zelenjave, kot so jagode, borovnice, češnje, pomaranče, paradižnik, špinača in ohrovt.