Predvsem naj bo bogat z vitamini in minerali, ki prispevajo k splošnemu zdravju telesa. Pomembno je tudi, da vsebuje dovolj prehranskih vlaknin, saj spodbujajo prebavo in nas ohranjajo dlje časa siti. Poleg tega mora zdrav kruh vsebovati dovolj beljakovin, ki so pomembne za zdravje mišic, kosti in kože.
Najboljša izbira je zato kruh iz polnovrednih žit, brez rafiniranega moke, saj polnozrnat pridelek vsebuje vse tri dele zrna – otrobe, kalček in endosperm – v katerih so najdragocenejši hranilni snovi.
Pomembno je tudi, da kruh ne vsebuje dodanega sladkorja ali ga je čim manj, saj lahko prekomeren vnos sladkorja poveča tveganje za različne kronične bolezni.
Kaj priporočajo dietetiki?

Vsi strokovnjaki se strinjajo: najboljša izbira je 100-odstotni polnozrnat kruh. Naravno je bogat z vlakninami, vitamini B, železom, magnezijem in selenom, poleg tega pa vsebuje več beljakovin kot beli kruh.
„Za razliko od belega kruha polnozrnat kruh ohrani vse dele zrna. To pomeni, da telesu daje vse hranilne vrednosti, ki jih žito naravno ponuja,“ pojasnjuje Lena Beal iz Akademije za prehrano in dietetiko.
Nutricionistka Grace Derocha posebej izpostavlja kaljeni polnozrnat kruh. To je kruh iz žit, ki so bila predhodno kaljena, kar povečuje njihovo hranilno vrednost. „Kaljeni kruh izboljšuje prebavljivost, povečuje vsebnost beljakovin in pomaga pri boljši absorpciji hranil, kot so vitamini B in železo,“ dodaja. Prav tako ima kaljeni kruh lahko bolj blag vpliv na raven sladkorja v krvi, kar je koristno za ljudi, ki spremljajo glikemični indeks hrane.
Nutricionistka Samantha Cassetty se strinja in poudarja, da kaljenje olajša prebavo ter dodatno poveča hranilno vrednost kruha.





