Tartinijevo priznanje v Tartinijevem letu gre Solinarski družini

Deli novico s tvojimi prijatelji

Voščilo župana Zadkovića ob kulturnem prazniku s podelitvijo najvišjega priznanja za kulturne dosežke v Občini Piran bo na predvečer kulturnega praznika objavljeno na občinski spletni in Facebook strani. Prejemniki Tartinijevega priznanja v Tartinijevem letu so predstavniki Solinarske družine, ki od leta 2004 »aktivno sodelujejo ter prispevajo k prepoznavnosti, vzdrževanju ter skrbi za tradicijo kulturne in naravne dediščine tega čudovitega in povsem edinstvenega območja.«

 

Občina Piran se je iz zaščitnih razlogov odločila, da bo letošnja kulturna slovesnost ob Prešernovem dnevu v živo odpovedana. Praznik kulture bo piranska občina počastila s kulturno video razglednico, ki jo je objavila na svoji spletni in Facebook strani.

Župan je v video voščilni poudaril: »Želim si, da bi še naprej vestno skrbeli za izjemno bogastvo naše snovne in nesnovne kulturne dediščine. Postopno oživljanje kulturnega dogajanja je izjemno pomembno glede na trenutne okoliščine, ki so številne prisilile v kulturni moratorij. Ostajam pozitiven in verjamem v skorajšnjo vrnitev vsakdanjega življenja v normalnost. Dragi občanke in občani, preživite prijeten praznik kulture.«

 width=

Tartinijevo priznanje je Solinarska družina ali la Famea dei salineri prejela na predlog Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini »za dolgoletno aktivno sodelovanje ter prispevek k prepoznavnosti, vzdrževanju in skrbi za tradicijo kulturne in naravne dediščine tega čudovitega in povsem edinstvenega območja«, ki ga je župan Občine Piran potrdil.

 

Poleg čestitke občanom ter posnetkov nekaterih pomembnih spomenikov kulturne in naravne dediščine občine, ki so povezani tako z družino Tartini kot tudi s Solinarsko družino, je v kulturni razglednici tudi krajši intervju s predstavnico Solinarske družine, gospo Georgino Rebol. Župan je podelil Tartinijevo plaketo na Tartinijevem trgu, kjer so se zbrali predstavniki solinarske družine, zaradi razmer pa žal ne vsi.

 

Iskrena zahvala gre vsem članicam in članom etnološke skupine Solinarske družine:

Norma Doljak, Sara Doljak, Giulio Ruzzier, Dragan Klarica, Anna Klarica, Fulvia Zudič, Giorgina Rebol, Vittorio Lusa, Ondina Lusa, Lilijana Pincin, Matej Pincin, Franko Bratkovič, Rozana Bonin, Bruno Bonin, Marija Ana Rosso, Francesco Rosso, Giorgio Rosso, Anna Rosso, Vita Rosso, Luna Rosso, Dora Benčič, Mario Benčič, Christian Poletti, Dyego Tuljak, Irena Argentin Novak, Solidea Novak, Allegra Novak, Erika Argentin, Marino Vuk, Lilijana Vežnaver, Suzana Kogovšek Liturri, Francesco Liturri, Alenka Liturri, Domenico Liturri, Marisa Zottich de Rosario, Alessio de Rosario, Gloria Frlič, Francesca Frlič, Anna Frlič, Marco Žiber, Elsa Gasparini, Mattia Gasparini, Mojmir Kovač, Dora Kovač, Andrej Rojec, Andres Rojec, Amelie Rojec, Anelia, Lucrezia, Pia, Gian, Jakob in ostali otroci lokalnih šol.