Tatuji da, a previdnost ne bo odveč

Nekateri jih dojemajo kot način, kako spregovoriti in govoriti o sebi, drugi jih preprosto jemljejo kot smernico, ki ji velja slediti. Dejstvo je, da je zgodovina tetovaž zelo dolga. Poznala so jih že starodavna ljudstva. V nekaterih primerih so bila znak plemena, drugod so verjeli, da jim tetovaže prinašajo čarobne moči. Danes so tetovaže že prave umetnine, pri katerih človeška domišljija včasih ne pozna meja.  Tudi  izbira dela telesa za tetovažo se z leti spreminja.

Deli novico s tvojimi prijatelji

In kakšne so letošnje smernice?

Čeprav gre pri izbiri tetovaže za zelo osebno izbiro, je tudi na tem področju moč zaznati določene  smernice. Tako so tudi v letu 2022 v ospredju  minimalistični enobarvni tatuji, ki krasijo predvsem dlani, zapestja ali prste in pogosto spominjajo na nakit,  še vedno pa so zelo priljubljeni tudi večji slikovni tatuji, ki ponazarjajo vrtnice, obraze ali domače živali, še zlasti  hišne ljubljenčke.

Pri izbiri barv še vedno prevladuje črna, ki se nanaša predvsem na minimalistične tatuje, številni drugi pa še vedno prisegajo na eksplozijo barv, prav tem pa velja nameniti posebno pozornost, opozarjajo strokovnjaki.

Na ravni EU je bila v letu 2020 sprejeta omejitev za snovi v črnilih, ki se uporabljajo v tatujih in za trajno ličenje. »Namen omejitve ni prepovedati tetoviranje, temveč zagotoviti varnejšo uporabo barvil in s tem zmanjšanje tveganja za potrošnike, ki ga lahko predstavljajo nevarne kemikalije v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje,« opozarjajo v Uradu republike Slovenije za kemikalije in dodajajo, da sprejeta uredba prinaša pomemben napredek pri varovanju zdravja ljudi, saj omejuje uporabo preko 4000 nevarnih kemikalij v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje. Omejitve bodo po njihovih besedah zagotovo pripomogle k zmanjšanem številu alergijskih reakcij in drugih vnetnih kožnih reakcije, ki jih lahko povzročijo črnila. Zmanjšali pa bi se lahko tudi resnejši učinki, kot so rak, poškodbe DNK ali reproduktivnega sistema.

tatu unsplash 1

Kako je z varnostjo tatujev?

»Varnost tatujev je kompleksno vprašanje in ni odvisna le od barvil (črnil). Barve za tetoviranje so v bistvu mešanica številnih različnih kemikalij, ki že same po sebi, še bolj pa v kombinaciji, lahko povzročijo neželene posledice,« svarijo v Uradu republike Slovenije za kemikalije in ob tem opozarjajo, da potrošniki nikoli nimajo stoodstotnega zagotovila, saj so pri tetoviranju pravzaprav popolnoma prepuščeni »mojstrom« in barvilom, ki jih le-ti uporabljajo. Zakonodaja EU sicer, kot že rečeno, določa omejitve in prepovedi določenih barvil v barvah za tetoviranje, ki se tržijo in uporabljajo  v EU, zaradi česar bi načeloma morala ustrezati  večini uporabnikov. Vprašanje pa je, koliko se v praksi saloni teh omejitev dejansko zavedajo in držijo. »Tudi če določene barve zaradi omejitve ne bo več mogoče kupiti v EU, jo lahko še vedno naročajo od drugod, saj tega nadzora na mejah EU ni. Če so barve uvožene iz tretjih držav, kjer niti osnovnih omejitev ni, je teh zagotovil še manj,« dodajajo.

Kemikalije v barvah

V barvah za tetoviranje se uporablja nekaj tisoč različnih kemikalij, ki z vidika varnosti (še) niso regulirane in v tem pogledu tudi ne docela varne.

»Ko govorimo o varnosti, se je treba zavedati tudi, da so odzivi posameznikov na barvila odvisni tudi od vsakega posameznega uporabnika, njegovih fizioloških značilnosti in zdravstvenega stanja – kar nekomu ne bo povzročalo nikakršnih težav, bo lahko pri drugem povzročilo resne reakcije,« še dodajajo v Uradu republike Slovenije za kemikalije. Poseben vidik varnosti pa so seveda tudi higienski in strokovno-tehnični pogoji, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci teh storitev. Ti lahko pomembno vplivajo na neželene posledice – jih je pa obenem težko nedvoumno ločiti od posledic, ki bi jih lahko povzročile kemikalije. »V Sloveniji že nekaj let  velja pravilnik o minimalnih sanitarno-zdravstvenih pogojih za opravljanje higienske nege in drugih podobnih dejavnosti, ki te pogoje določa in jih tudi nadzira. Tetoviranje v državah, kjer nimajo zahtev glede sanitarnih pogojev (tudi v EU), nas lahko dodatno izpostavi višjim tveganjem,« še opozarjajo sogovorniki.

Na kaj morajo biti še posebej pozorni?

Zakonodaja izvajalcem nalaga, da stranko pred posegom informirajo o sestavi barvil in sestavinah ter jih opozorijo glede morebitne prisotnosti kovin, ki lahko povzročajo alergijske reakcije (nikelj, krom). Prav tako jih morajo seznaniti z vsemi varnostnimi opozorili in drugimi navodili za uporabo barvil. Na podlagi teh informacij bi si potrošniki lahko ustvarili vsaj osnovno predstavo o posegu in možnih posledicah. Ta predhodni posvet in razmislek, po potrebi tudi posvet pri zdravniku, bi bil zelo priporočljiv. »Skupine, ki bi morale biti na te informacije še posebej pozorne, so otroci (oz. njihovi starši, pri katerih bi tetoviranje – tudi začasno- odločno odsvetovali),  ljudje z občutljivo kožo, z alergijami, zmanjšano odpornostjo, kronični bolniki…,« naštevajo v Uradu RS za kemikalije in dodajajo, da se za tetoviranje raje odločimo pri kakovostnih in preizkušenih izvajalcih v Sloveniji, ki svoje delo opravljajo profesionalno, tudi če so zaradi tega dražji. Ustrezno in kakovostno izveden poseg v vseh pogledih namreč odtehta tistih nekaj evrov več.

tatu unsplash 2

Dobro je vedeti

Sicer imamo za spremljanje neželenih učinkov tetoviranja v Sloveniji vzpostavljen  t.i. sistem »kozmetovigilance«. Sistem je v osnovi namenjen spremljanju kozmetičnih proizvodov, vključuje pa tudi tatuje in proizvode za trajno ličenje. Potrošniki, ki pri uporabi kozmetičnih izdelkov ali po tetoviranju oziroma  trajnem ličenju naletijo na kakršne koli težave in neželene učinke, jih lahko sporočijo na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) preko portala Kozmetovigilanca: spremljanje neželenih učinkov kozmetike | www.nijz.si. Sistem sicer ni namenjen neposredni  individualni zdravstveni obravnavi teh učinkov, pomaga pa pri spremljanju in sistemskem ukrepanju ter zakonskem urejanju.