Tekočina v pločevinkah: Je treba fižol ali čičeriko izpirati?

Obstajata dva glavna razloga, zakaj recepti priporočajo izpiranje konzerviranega fižola, preden ga dodate jedi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Uporaba kuhane čičerike ali fižola iz konzerve je odlična bližnjica, kadar želimo hitro skuhati kosilo ali večerjo in nimamo časa za večurno namakanje suhega fižola.

V receptih je običajno navedeno, da je pomembno, da konzerviran fižol sperete pod tekočo vodo, ga odcedite in nato dodate jedi.

Tekočina v konzervah je aquafaba

Industrijsko proizveden konzerviran fižol se konzervira v lastni tekočini za kuhanje, znani tudi kot aquafaba.

Aquafabe ne odvrzite v smeti ali v umivalnik. Ta tekočina je v zadnjih desetih letih našla različne načine uporabe – lahko se uporablja kot nadomestek za stepene beljake v pecivih in penah, lahko je vezivna zmes za pripravo veganskih burgerjev ali pa se uporablja kot emulgator za pripravo majoneze brez dodajanja jajc.

Želatinasta tekočina je dobra tudi za zgostitev juhe, enolončnice in obare ali delno nadomestitev jušne osnove.

fižol

Dva osrednja razloga za izpiranje

Obstajata dva glavna razloga, zakaj recepti priporočajo izpiranje konzerviranega fižola, preden ga dodate jedi. Velik del izdelkov na trgu vsebuje veliko soli, zato je priporočljivo, da jo odstranite z izpiranjem, preden jih dodate jedi. Če imate pločevinko fižola z nizko vsebnostjo natrija, potem to ni problem.

Pomembno je vedeti, da ima neoprani fižol sluzasto teksturo (in včasih kovinski okus), ki se ne bo podala k vsaki jedi – na primer k solati, vegetarijanskemu burgerju ali hrustljavemu krompirčku.

Pri pripravi jedi, kjer je pomembno biti pozoren na količino vlage, bi bilo najbolje, da določeno stročnico dobro odcedite iz aquafabe–  in jo shranite za drug obrok, preostanek pa sperite, posušite in šele nato dodajte želeni jedi.

Tretji in manj pogost razlog za izpiranje fižola je napenjanje – nekateri so opazili, da izpiranje fižola iz pločevinke zmanjša nastajanje plinov.